Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Cigarety sú nebezpečnejšie a návykovejšie
Zdielať na
Zaujímavosti

Cigarety sú nebezpečnejšie a návykovejšie

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Fajčenie zabíja. Vždy to tak bolo, no najnovšie výskumy ukazujú, že tabakové koncerny pridávajú do cigariet návykovejšie a nebezpečnejšie látky.

Tabakové koncerny pridávajú do cigariet ilegálne látky, ktoré z fajčiarov robia rýchlejších a spoľahlivejších závislákov!

Rakovina

S týmto obvinením prišla charitatívna organizácia Kampaň za deti bez tabaku na základe bádania lekárov, vedcov a faktov prezentovaných v dokumentárnych filmoch o nelegálnych praktikách tabakových koncernov. Dnešní fajčiari majú omnoho väčšiu šancu dostať rakovinu a chronickú chorobu pľúc než tí, v roku 1954, a to dokonca aj v prípade, že fajčia menej cigariet.

Tabakové firmy sa totiž zo strachu o úbytok zákazníkov a tým pádom zníženia ziskov, naučili za posledných 50 rokov používať značne nekalé a otrasné praktiky. Do cigariet pridávajú chemikálie, ktoré dokážu spôsobiť, že fajčiar:

1) sa rýchlo a zaručene stane na tabaku závislým
2) jednoduchšie inhaluje dym
3) necíti škrabanie v krku
4) dostane nikotín do mozgu rýchlejšie

Päť nekalých trikov tabakových firiem

Pridaná látkaÚčinok
Bronchodilatačná látkyRozširujú pľúcne cesty, umožňujú  tabákovému dymu ľahšie prenikať do pľúc
Zvýšený nikotínTabakové firmy majú vo svojej moci dávkovanie nikotínu v cigaretách. Čím vyššie množstvo nikotínu, tým skôr sa u fajčiara ozve závislosť.
Pórované filtrePóry vo filtroch umožňujú fajčiarovi poriadne a hlboko si potiahnuť z cigarety. Karcinogény tak putujú hlbšie do pľúc. Taktiež sa kráti čas fajčenia, a teda rastie spotreba.
PríchuteČokoláda alebo mentol pridané do tabaku znížia u fajčiara pocit škrabania v krku, o to isté sa starajú rôzne ďalšie chemikálie (kyselina C5H7O3, cukry a acetaldehydy). Nové príchute naviac spoľahlivo pritiahnu k fajčeniu deti a mládež.
ČpavokZlúčeniny čpavku zrýchlia cestu nikotínu do mozgu fajčiara.
Zdielať na

Súvisiace články