Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Investičnou príležitosťou nie sú len nehnuteľnosti
Zdielať na

Investičnou príležitosťou nie sú len nehnuteľnosti

BRATISLAVA / Slovenský milionár je prevažne muž v stredných rokoch a s vysokoškolským titulom. Jeho problémom nie je z čoho zaplatiť nájom, ale ako zarobené peniaze investovať.

Investičnými príležitosťami nie sú len nehnuteľnosti či pôda. Boháči investujú aj do iných cenností. "Napríklad do akcií. ľudia cítia, že sa kríza pomaly končí a treba sa vrátiť k tejto forme investovania," vysvetľuje riaditeľ J&T Banky Andrej Zaťko. 

"Mnohí sa rozhodnú investovať do podielových fondov, ktoré pri rovnakom riziku dokážu priniesť výrazne vyšší výnos," doplnil stratég privátneho bankovníctva UniCredit Bank Dávid Dereník. "Novou investičnou príležitosťou sú aj takzvané startupy," dodal Zaťko.

Starožitnosti a veterány

Ďalšiu možnosť investovať predstavujú umelecké diela. "Za posledných desať rokov zhodnotili majitelia práve takéto diela viac ako všetko ostatné," vysvetlil Zaťko.

V New Yorku nedávno vydražili centovú známku z roku 1856 za neuveriteľných deväť a pol milióna dolárov (takmer 7 miliónov eur). "Ide o nový svetový svetový rekord. Túto sumu bude ťažké poraziť," uviedol šéf predaja Christie´s International David Elswood.

Drahé vína

Podľa odborníkov je rozumná aj investícia do vína. V Hongkongu sa zbierka Alexa Fergusona predala za slušných 160 tisíc dolárov (viac ako 117 tisíc eur) za jednu fľašu. "Prvej zbierke sa v Hongkongu darilo excelentne. Vína pochádzajú z burgundskej oblasti," dopĺňa Elswood.

V posledných rokoch investujú milionári aj do automobilových veteránov. Ich cena stúpa každým dňom. "Od kúpnej ceny má teraz dvojnásobnú hodnotu," tvrdí ich zberateľ Marián Nagy.

Súvisiace články