Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kam sa oplatí investovať peniaze
Zdielať na

Kam sa oplatí investovať peniaze

BRATISLAVA / Kam s našetrenými peniazmi tak, aby ste ich investovali s rozumom? Dokážu vaše peniaze zarábať, aj keď ich máte stále poruke? Univerzálny recept neexistuje, jedno je však isté. Točiť peniaze môže každý, nielen bohatí.

800 eur mesačne

V minulosti patrila medzi najlepšie investície pôda, dobytok, pivo či koža. Dnes sa situácia otáča. Hlavným cieľom je, aby peniaze prinášali ďalšie peniaze. "Investovať do produktov, ktoré obsahujú dlhopisy alebo akcie, sa dá aj od nízkej sumy," hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Človek požaduje vysoký výnos a zároveň nízke riziko. Takáto možnosť ale podľa analytičky Poštovej banky Dany Špacírovej neexistuje. Bohatí ľudia sa neboja risku. Z čoho investovať? To je najčastejšia otázka Slovákov, z ktorých dve tretiny zarábajú menej ako 800 eur mesačne.

Vyššie riziko, vyšší výnos

Zarobiť sa dá aj v prípade ušetrenia pár desiatok eur z každej výplaty. Najhorším riešením je nechať peniaze ležať na bežnom účte. "Ľudia reálne prerábajú," potvrdzuje Stanislav Pánis.

Najobľúbenejšie sú sporiace účty a termínované vklady. "Na týchto produktoch majú Slováci približne 60% všetkých vkladov," uvádza hovorkyňa Sberbanky Ľubomíra Chmelová. Vhodnou investíciou je podľa analytikov napríklad zlatá retiazka pre dieťa, ktorej cena časom porastie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy