Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Lietadlá mizli z radarov na celých 25 minút
Zdielať na

Lietadlá mizli z radarov na celých 25 minút

BRATISLAVA / V susednom Česku, Rakúsku a Nemecku zmizli v uplynulých dňoch lietadlá z radarov. No nie na pár sekúnd, ale až na dvadsaťpäť minút. Vo vežiach riadiacich letovú prevádzku vraj nastala panika. Výpadok zaznamenali aj slovenskí dispečeri.

5. a 10. júna zmizlo z radarov na 25 minút bez hlásenia 13 lietadiel vo viacerých krajinách Európy ako Nemecko, Rakúsko a Česká republika.

"Môžem potvrdiť, že v inkriminovanom čase boli zaznamenané problémy," konštatoval hovorca riadenia letovej prevádzky Českej republiky Richard Klíma.

Nulové nebezpečenstvo

Táto udalosť ale nemala vplyv na bezpečnosť letovej prevádzky. Podľa medializovaných informácií mohli niektoré stratené lietadlá byť aj na našom území.

"Letové prevádzkové služby postupovali v súlade s náhradnými postupmi pre danú situáciu, aby nedošlo k zníženiu úrovne bezpečnosti," stojí v stanovisku letovej prevádzkovej služby.

"V systéme zabezpečenia a riadenia vzdušného priestoru sme nezaznamenali žiadne výpadky," vyjadril sa riaditeľ komunikačného oddelenia Ministerstva obrany Slovenskej republiky Martin Čambálik.

Vojenské cvičenia

Zmiznutie lietadiel na radaroch súviselo s plánovaným vojenským cvičením, ktoré v tom čase prebiehalo v rôznych častiach Európy. Jeho účelom bolo rušenie rádiokomunikačných frekvencií.

"Táto aktivita spôsobila aj dočasný výpadok niekoľkých cieľov na radarovom zobrazení, pričom lietadlá boli na rádiovom spojení," stojí v stanovisku. Lietadlá teda s dispečingom komunikovali.

Okamžite po identifikácii problému cvičenie zastavili a letové služby poskytovali bez obmedzení. Česká republika tento prípad ešte prešetruje. "Európska agentúra pre bezpečnosť leteckej prevádzky skúma príčiny vzniku," doplnil Klíma.

Súvisiace články