Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pilot dostal infarkt, lietadlo prevzal pasažier
Zdielať na

Pilot dostal infarkt, lietadlo prevzal pasažier

Zdroj: ISIFA

DENVER / Letuška položila cestujúcim lietadla znepokojujúcu otázku: Je na palube nejaký pilot? Nie v kine, ale počas skutočného letu z Des Moines do Denveru.

Toto je situácia, ktorú zažil kapitán Mark Gongol. V lietadle Boeing 737 smerujúcom z Des Moines do Denveru letel aj so svojou ženou a dcérou. "Pozrel som sa na ženu a ona na mňa. Povedala mi, že by som sa mal prihlásiť," opisuje situáciu na palube Gongol.

Letušky s lekárničkami

Mark, ktorý pilotuje bombardér B1B Lancer, hneď vedel, že niečo nie je v poriadku. Letušky vyštartovali do kokpitu lietadla s lekárničkami. Keď Gongol vstúpil do kokpitu, zbadal bledého a mokrého kapitána. Dostal srdcový infarkt. Píše o tom portál CNN.com

Odhad schopností

Pozrel sa na prvú dôstojníčku. "Trvalo to asi 5 sekúnd, premerala si ma od hlavy po päty. Z jej pohľadu som cítil, že odhaduje moje schopnosti," opisuje Gongol.

"Okamžite dala pokyn, aby sme pristáli v najbližšom meste," pokračuje Mark. Pripútal sa a snažil sa urobiť všetko pre to, aby pomohol lietadlu úspešne pristáť na letisku v Omahe.

Šťastný koniec

Gongol bol zálohou prvého dôstojníka. Komunikoval s vežou, informoval o stave pilota a cestujúcich. "Lietadlo je lietadlo. Je to ako keď si presadnete z pickupu do sedana. Využívate rovnaké zručnosti," opisuje.

Po pristátí lietadlo rolovalo k najbližšiemu možnému terminálu. Pozemná posádka priviezla schody a kapitána ihneď do nemocnice previezla sanitka.

Kapitán zavolal Markovi dva mesiace po nešťastnej udalosti. Poďakoval a povedal, že nakoniec všetko dobre dopadlo. A čo na celú situáciu hovorí pani Gongolová? "Je skúpa na slovo, povedala len, že dobrá práca," usmieva sa Mark.

Súvisiace články