Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Tragédia na leteckom dni. Pilot (†74) sa zrútil do stromov
Zdielať na
Zahraničie

Tragédia na leteckom dni. Pilot (†74) sa zrútil do stromov

WISCONSIN / Riskantný manéver skúseného pilota sa na leteckej šou skončil veľkou tragédiou. Sedemdesiatštyriročný muž sa so svojim lietadlom zrútil na zem pred očami stoviek divákov. Pilot bol na mieste mŕtvy. Organizátori po nehode zrušili zvyšok leteckého dňa vo Wisconsine a vystrašených divákov poslali domov. Príčinu pádu lietadla miestne úrady vyšetrujú.

Katastrofy a havárie na leteckých dňoch nie sú výnimočné ani na Slovensku. Pred mesiacom musel pri Sielnici (okr. Zvolen) núdzovo pristáť vetroň. Sedemdesiatročný pretekár sa dostal do nevhodných poveternostných podmienok a skončil iba pár metrov od rušnej cesty R1.

<section class="box box-ad"> </section>

Pilot (70) sa vracal do Prievidze, keď ho zradilo počasie. Snažil sa vyhnúť búrke. Muž priznal, že urobil chybu. Pristáť nemal kde a vybral si dlhé rovné pole pred sebou.

Keby sa dostal nad rušnú rýchlostnú cestu, mal by problém. Našťastie sa mu pristátie vydarilo. Z vetroňa vyliezol bez jediného škrabanca a podarilo sa mu privolať si pomoc. "Neletel som ako som mal, pretože nad Prievidzu som nevidel. Uhýbal som na východ," vysvetľuje pilot Antonín. VIAC TU. 

Pristál v neprístupnom teréne

O niečo horšie skončil maďarský pilot vetroňa v Kláštore pod Znievom (okr. Martin), ktorý bol na medzinárodných plachtárskych pretekoch pri Prievidzi.

Vetrone sa vracali na letisko a pilot nezvládol let nad pohorím Kľak. Stratil výšku a skončil na zemi. Pretekár vyviazol bez zranení. Jeho vetroň obišiel oveľa horšie, pretože pristál na neprístupnom mieste. Súťaž aj napriek nehode pokračovala ďalej.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy