Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Hrdina odsúdený na smrť. Aj to boli rituály Mayov
Zdielať na

Hrdina odsúdený na smrť. Aj to boli rituály Mayov

CHICHEN ITZÁ / Byť slávny až po smrti zrejme neláka nikoho. Pri loptových hrách starých Mayov najväčším hviezdam nemilosrdne zoťali hlavu. Streliť zlatý gól znamenalo odsúdiť sa na smrť.

Najväčšie ihrisko starých loptových hier na svete dodnes stojí v mexickom Chichen Itzá, ktoré patrí k novodobým divom sveta. Pred jeho návštevou je však vhodné podstúpiť tradičný rituál.

"Slúži na čistenie energií a vašu ochranu. Chystáte sa totiž vkročiť do sveta, v ktorom sa v minulosti diali rôzne veci," hovorí mayský šaman Andrés.

Vo sviatočných kostýmoch

Jednou z nich boli aj zvláštne loptové hry dvoch tímov. "Každý mal sedem hráčov oblečených do sviatočných kostýmov s chráničmi ramien, lakťov a kolien. Na odpálenie viac ako dvojkilovej gumenej lopty používali palicu," hovorí turistický sprievodca Luis.

Hráči mohli loptu odrážať iba telom, bez použitia rúk. Keď niektorý z tímov skóroval, hra sa skončila. Autor víťazného gólu do kruhu sa stal hrdinom dňa. Nebolo mu to však nič platné, pretože napokon skončil pod ostrým nožom miestneho kňaza.

"Nebola to len hra, ale aj ceremónia. Strelec gólu mohol byť poctený, že ho zabijú. Veril totiž, že cez svet živých a mŕtvych sa dostane k bohu," hovorí Luis.

Dôležité rituály

"Pre starých Mayov boli rituály veľmi dôležité, aby udržiavali bohov šťastných a získali ich pomoc," tvrdí mayský šaman. Dôkazom krutých praktík v Chichén Itzá je stena lebiek, ktorá znázorňuje stovky ľudských obetí.

Táto hra vznikla okolo 14. storočia pred Kristom a v Chichén Itzá ju rituálne hrali raz ročne počas obdobia sucha. "Dôvodom ľudských obetí bola snaha zabezpečiť jedlo pre všetkých a zároveň verili v reinkarnáciu," tvrdí Luis.
Pôvodní obyvatelia hrajú ólámalistli pri rôznych ceremóniách dodnes, ale bez ľudských obetí.

Súvisiace články