Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Ako sa dá zvládnuť choroba z prevýšenia
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Ako sa dá zvládnuť choroba z prevýšenia

LHASA / Patríte k tým, ktorí radi cestujú, no pre nadmorskú výšku sa boja ísť do hôr? Zmena tlaku vzduchu a nedostatok kyslíka naozaj môžu byť nebezpečné a už neraz sa skončili smrťou. Pri dodržaní istých pravidiel však zdravý človek nemusí mať obavy.

Strecha sveta

Strecha sveta. Presne takto sa hovorí Tibetu, ktorého väčšina územia sa nachádza vo výške nad 4 tisíc metrov nad morom. Pre väčšinu návštevníkov je vstupnou bránou doň hlavné mesto Lhasa, ležiace vo výške 3 800 metrov nad morom. Poznávanie miestnych pamätihodností preto miestami doslova vyráža dych.

Nezvyknutému človeku stačí vyjsť niekoľko schodov a v riedkom vzduchu hneď lapá po dychu. "V noci som dlho nevedela zaspať a stále ma mierne pobolieva hlave, ale inak sa to dá zvládnuť," hovorí rakúska turistka Júlia.

Musíte dodržiavať pravidlá

Samozrejme, len pri dodržaní istých pravidiel, ku ktorým patrí zákaz fajčenia a pitia alkoholum zvýšený príjem tekutín a vysoko kalorickej stravy. "U U drvivej väčšiny turistov sa choroba nejako prejaví. Majú nevoľnosti, sú svetloplachí, bolí ich hlava alebo robia hlúposti. Tu je však otázka, či to súvisí s výškou," uviedol miestny sprievodca Ladhar.

Ešte horšie sa to môže skončiť pri stúpaní do himalájskych kopcov, prípadne ich zdolávaní. Pri nedostatočnej aklimatizácii hrozí opuch mozgu, prípadne zavodnenie pľúc. V tomto prípade nepomôže iné, len okamžitý zostup. "Práve sa nachádzame vo výške 5 039 metrov nad morom a na našich pohyboch je záťaž na organizmus poriadne cítiť," opisuje aktuálnu situáciu reportér TV JOJ Michal rybanský. "Aj trénovanému človeku to dá celkom slušne zabrať," hovorí turista zo Slovenska Miroslav.

Za kritickú hranicu sa považuje 7 tisíc metrov, ktorú nazývajú aj zóna smrti. Jej pokorenie sme si však nechali na neskôr. "Pravdou je, že starší ľudia majú s výškami menšie problémy, ako napríklad dvadsiatnici. Sú totiž zodpovednejší a zbytočne neriskujú," dodáva sprievodca Ladhar. 

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy