Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Petang. Šport s francúzskym šarmom pre mladých aj starých
Zdielať na

Petang. Šport s francúzskym šarmom pre mladých aj starých

BRATISLAVA / Petang je francúzska spoločenská hra pre dve družstvá, ktoré majú jedného až troch členov. Tímy sa snažia umiestniť gule čo najbližšie k cieľu, ktorý tvorí drevená gulička, takzvané prasiatko. Výraznou prednosťou tohto športu je, že ho môže hrať ktokoľvek a prakticky kdekoľvek.

Petangová federácia vo Francúzsku má po futbale najviac členov zo všetkých športov. Na Slovensku je registrovaných 240 ľudí.

"Najmä tu na Slovensku máme hráčov od desať do 80 rokov. Nie je to šport pre dôchodcov," tvrdí prezident slovenskej federácie Pétanque David Mortreux. 

Nulové náklady

Náklady na túto hru sú takmer nulové. "Človek príde a má zrazu súpera, ktorý je o 30 rokov mladší. Je proti tebe žena, alebo je proti tebe junior a je to fantastické," opisuje vrchný radný klubu Slopak Bratislava Ľuboš Šedivý.

V Novinách o 12:00 porozprávala o petangu trénerka Jana Lazarová:

"Stredobodom hry je prasiatko," hovorí organizátor majstrovstiev Slovenska Peter Šúry. Každý má pritom tri oceľové gule s priemerom asi osem centimetrov. Princíp je podobný ako pri curlingu.

Svalovka vás neminie

Už na prvý pohľad sa zdá, že pri petangu sa človek nezapotí. No ak hádžete skoro kilové gule celý deň na predpísanú 6 až 10 metrovú vzdialenosť, svalovka vás neminie.

Je tu však ešte niečo, čo určite oceníte, ak plánujete tento šport zaradiť napríklad do firemných, takzvaných zbližovacích akcií. "Takým džentlemanským a vážnym pravidlom je, že pri hre si všetci vždy tykajú," dodáva Šúry.

Súvisiace články