Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
V Nízkych Tatrách prekonali rekord v sadení stromčekov
Zdielať na

V Nízkych Tatrách prekonali rekord v sadení stromčekov

NIŽNÁ BOCA / V nízkotatranskej lokalite postihnutej kalamitou, medzi obcami Malužiná a Nižná Boca, vysadil 70-členný tím dobrovoľníkov za pár hodín 6 000 stromčekov.

Premiéra dobrovoľníkov

Ničivá veterná smršť v roku 2004 zasiahla rovnako ako Vysoké Tatry aj Nízke. Následná kalamita lykožrútov na seba nedala dlho čakať. "Vysoké Tatry sú pre Slovensko symbolom. Na pomoc prišlo veľa dobrovoľníkov, robili sa finančné zbierky. Na Nízke Tatry sa však zabudlo, pričom kalamita mala rovnaký charakter," povedal hovorca Štátnych Lesov Vladimír Rezek.

Niektorí dobrovoľníci mali pri vysádzaní stromčekov premiéru. Mnohí z nich nie sú zvyknutí na prácu s motykou. Stromčeky vysádzali prvý krát. "Sadenice musíme skontrolovať. Potiahneme ich za vrch a ak ostanú v jamke, sú kvalitne zasadené," povedala Ivana Števčeková zo Štátnych Lesov.

Dobrovoľníci vysadili 6 000 stromčekov. V tomto roku sa podarilo vyčleniť prostriedky na výsadbu 100-tisíc stromčekov. "Ide o slovenský rekord. Vysadili sme najviac stromčekov na jednom mieste," potvrdil Igor Svitok z Knihy slovenských rekordov.

Súvisiace články