Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Chopku padol slovenský rekord. V hlavnej úlohe sabráž
Zdielať na

Na Chopku padol slovenský rekord. V hlavnej úlohe sabráž

NÍZKE TATRY, CHOPOK / Ak si niekto myslí, že na Chopku to v noci spí, ten sa mýli. V stredu večer tam padol rekord a napriek chumelici za oknami vnútri rozvoniavala francúzska kuchyňa. Varil topkuchár, ktorý už úžasným jedlom potešil Pierca Brosnana, Karla Gotta, či Miloša Formana.

Slovenský rekord

V najvyššej nadmorskej výške podtúpila rekordne veľká fľaša sabráž - špeciálne otvorenie. Náš somelier roka mal trému. Deväť litrové šampanské, najväčšie šampanské v strednej Európe, vzbudzovalo rešpekt. "Je to fľaška, ktorá sa na Slovensku prvýkrát sekne v tomto objeme," upresnil someliér Miro Balla. "Treba na to švih, nebáť sa, nesekať priamo, ale pekne pozdĺž  po hrdle fľaše," radí someliér Tomáš Vyšvader.

"Sme radi, že padol slovenský rekord v najvyššej nadmorskej výške 1 670 metrov nad morom s najväčším objemom,"
uviedla hovorkyňa Jasnej Zuzana Fabiánová. Ak by ste doma tiež chceli nacvičovať, treba začať s malými fľašami. "Treba si dávať pozor, aby ste nerozbili fľašu. Môžete sa potom porezať," upozorňujú skúsení someliéri.

Teplota, uhol a opatrnosť

A aký je najdôležitejší pokyn pri sabrážy? Ak budete mať šumivé víno teplé, tak vám väčšia časť fľaše môže po otvorení skončiť na koberci. Rovnako dôležité je fľašu držať v uhle 30 až 45 stupňov. Tlak v nej, ktorý sa rovná tlaku v pneumatike, tak nesmeruje priamo na štupeľ, ale na hrdlo.

Po odstránení kapsule fľašu chytíme za hrdlo a palcom zabezpečíme drôtený košík s korkom. Ten opatrne zložte, pričom palcom stále uzáver zabezpečujeme. V opačnom prípade môže vyletieť. Pokiaľ máte sekt z umelohmotnou zátkou, tam je tendencia hneď vyletieť. Viac sa dozviete TU.

Elitní kuchári

V kuchyni sa zvŕtali elitní kuchári a bolo sa načo pozerať. Šéfkuchár nám prezradil, že suroviny z Nemecka prileteli už v pondelok a odvtedy sa varilo. Napríklad iba miniatúrny predkrm bublal na šporáku 15 hodín. "Je to francúzska bujabéza s krevetou. V jedle je 7 druhov rýb, opečené s feniklom, koreňovou zeleninou, zaliate vínom a koňakom," upresnil šéfkuchár Jan Punčochář

Tak typicky francúzske slimáky či žabie stehienka tentoraz nepodávali. Zato ryby na všetky možné spôsoby. Napriek kulinárskemu majstrovstvu, obľúbeným jedlom šéfkuchára je vyprážaný rezeň.

Ideálne podmienky na lyžovanie

Tieto dni patrili Vysoké Tatry k tým najteplejším miestam na Slovensku. Denné teploty sa na Štrbskom Plese pohybovali okolo 10-tich stupňov a ľudia si užívali skvelú - akoby jarnú lyžovačku.

Jasnej je otvorených 28 km zjazdoviek. 10 červených pre náročných lyžiarov, 10 modrých pre menej náročných lyžiarov (rodiny s deťmi) a 1 čierna náročná zjazdovka. SNEHOVÉ SPRÁVY Z JASNEJ NÁJDETE TU.

Sneh na svahoch nechýba

Vo Vysokých Tatrách je prístupných viac ako 15 km zjazdoviek. 6 červených a 11 modrých. SNEHOVÉ SPRÁVY Z VYSOKÝCH TATIER NÁJDETE TU. Lyžuje sa aj na obľúbených svahoch a na perfektne upravených zjazdovkách: Interski, Esíčko a Turistická. VIAC TU.

Hlavná sezóna zmenila ceny skipassov, ktoré išli dole oproti top sezóne o 5 EUR. Tí, ktorí si svoj skipass kúpia cez internet na www.gopass.sk, ušetria ešte výraznejšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy