Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Naše Tatry lákajú turistov aj takto
Zdielať na

Naše Tatry lákajú turistov aj takto

POPRAD / Tieto dni patrili Vysoké Tatry k tým najteplejším miestam na Slovensku. Denné teploty sa na Štrbskom Plese pohybovali okolo 10-tich stupňov a ľudia si užívali skvelú - akoby jarnú lyžovačku. Lenže v dolinách nočné mrazy narobili šarapatu.

Vietor vytvára nebezpečné dosky

Za posledných 24 hodín pripadlo do 2 centimetrov nového snehu, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Vo vyšších polohách Tatier je sneh silným vetrom uložený do žľabov a múld prevažne severných až východných orientácií a vytvoril v nich pod hrebeňmi nestabilné snehové kliny a vankúše. Na náveterných svahoch vietor vytvára nebezpečné dosky.

V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier nad hranicou 1800 metrov je mierne lavínové nebezpečenstvo - 2. stupeň. Vo vyšších polohách Tatier je na tvrdom snehovom podklade vetrom previaty sneh, ktorý je nerovnomerne rozmiestnený. V žľaboch so severnou, severovýchodnou až východnou orientáciou sú vytvorené menej stabilné snehové dosky, vankúše a preveje.

Popoludní je možné uvoľnenie lavín

Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na uvedených strmých svahoch. Napoludnie a v poludňajších hodinách na slnkom prehriatych svahoch sa môžu formovať spontánne splazy a malé lavínky.

V Jasnej je otvorených 28 km zjazdoviek. 10 červených pre náročných lyžiarov, 10 modrých pre menej náročných lyžiarov (rodiny s deťmi) a 1 čierna náročná zjazdovka. SNEHOVÉ SPRÁVY Z JASNEJ NÁJDETE TU.

Sneh na svahoch nechýba

Vo Vysokých Tatrách je prístupných viac ako 15 km zjazdoviek. 6 červených a 11 modrých. SNEHOVÉ SPRÁVY Z VYSOKÝCH TATIER NÁJDETE TU. Lyžuje sa aj na obľúbených svahoch a na perfektne upravených zjazdovkách: Interski, Esíčko a Turistická. VIAC TU.

Hlavná sezóna zmenila ceny skipassov, ktoré išli dole oproti top sezóne o 5 EUR. Tí, ktorí si svoj skipass kúpia cez internet na www.gopass.sk, ušetria ešte výraznejšie.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy