Polojasno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Air Force Un! Severokórejský vodca tromfol Obamu
Zdielať na

Air Force Un! Severokórejský vodca tromfol Obamu

PCHJONGJANG / Napriek tomu, že opovrhuje americkým prezidentom, v niečom sa predsa len inšpiroval. Severokórejský vodca Kim Čong-un si zaobstaral vlastný Air Force One. Kim vystúpil zo svojho nového luxusného lietadla na červený koberec, ktorý bol pripravený pre neho a jeho manželku Ri Sol počas prehliadky vojenských lietadiel v krajine. Informácie priniesol denník Daily Mail.

Symbol moci

Air Force One je symbolom prezidenta a jeho moci. Vyzerá to tak, že severokórejsky diktátor Kim Čong-un nechce byť o nič horší.

Kimovo luxusné lietadlo Iliušin Il-62 dokáže odviezť až dve stovky ľudí. Americkí prezidenti od čias Georgea Busha staršieho lietajú na Boeingu 747, píše Daily Mail.

Kimovo lietadlo sa, až na niekoľko detailov, nápadne ponáša na to americké. Na stroji severokórejského lídra sa nachádza oficiálny názov krajiny, vlajka a hviezda na chvoste, ktorá symbolizuje samotného Kima.

Kim sa v súkromnom lietadle dostavil na bojovú promenádu spoločne s manželkou. Čakal na nich červený koberec a zástup vojakov.

Strach z lietania

Podľa juhokórejskej tlače Kim chce svojim počinom ukázať, že netrpí strachom z lietania ako jeho otec Kim Čong il, ktorý cestoval v obrnenom vlaku čo najďalej, ako sa dalo.

Údajne sám lietadlo aj pilotoval, hoci nie je známe , že by mal na to licenciu. Riadenie má ale očividne rád, či už strojov alebo ľudí. 

Aj Kimova manželka Ri Sol má k lietadlám blízko a svojho manžela v podobných zábavkách podporuje. Jej otec bol totiž pilotom.

Nová hračka severokórejského diktátora tak potvrdzuje popularitu súkromných lietadiel. Len nedávno si podobnú radosť spravil bývalý britský premiér Tony Blair.

Súvisiace články