Polojasno
17°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Knižnicu v Islamabade pomenovali po bin Ládinovi
Zdielať na

Knižnicu v Islamabade pomenovali po bin Ládinovi

ISLAMABAD / Kontroverzný pakistanský klerik Maulana Abdul Azíz, ktorý vedie islamskú školu pre dievčatá v hlavnom meste Islamabad, nazval novovybudovanú školskú knižnicu podľa Usámu bin Ládina.

Bin Ládin je hrdina

Ide o nezvyčajný krok, hoci už aj v minulosti sa vyskytli prípady, keď ľudia pomenovali svojich synov alebo obchody na počesť zabitého vodcu teroristov. Bin Ládina zabilo v máji 2011 americké komando v meste Abottabád, asi 125 kilometrov severne od Islamabadu.

Razia vtedy nahnevala pakistanskú vládu, podľa ktorej Američania narušili suverenitu ich krajiny. Krátko po jeho smrti sa dokonca naprieč Pakistanom konali protesty odsudzujúce jeho fyzickú likvidáciu. Bin Ládina stále považujú za hrdinu mnohí študenti islamských náboženských škôl.

Nikdy sa neobjavoval na verejnosti

Bin Ládin pricestoval do Pakistanu na jar alebo v lete 2002. Všetky miesta, kde sa zdržiaval, nie sú známe. Bol však okrem iného v Južnom Vaziristane, v Pešávare a v údolí Svát. Dva roky strávil v meste Haripur pred tým, ako sa so svojou veľkou rodinou presťahoval v auguste 2005 do nového sídla v Abbottabade.

Do Pakistanu prišiel bin Ládin pravdepodobne z afganskej oblasti Tora Bora, kde po ňom americké sily pátrali. Jeho rodina sa presťahovala z afganského Kandaháru do pakistanského veľkomesta Karáči krátko po útokoch v USA z 11. septembra 2001.

Bin Ládina vykresľujú ako nepokojného a podozrievavého muža, ktorý často cestoval, aby unikol odhaleniu. Spolu s rodinou sa snažil nijako nepriťahovať pozornosť a žil "mimoriadne šetrne". Nikdy sa neobjavoval na verejnosti a mal minimálne bezpečnostné opatrenia. VIAC TU.

Súvisiace články