Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kravy ľúbia pivo, chcú im ho zakázať
Zdielať na

Kravy ľúbia pivo, chcú im ho zakázať

SAN FRANCISCO / Viete, čo sú kravské cukríky? Zvyšky piva, ktoré končia práve v kravínoch. Farmári, pivovarníci, ani samotné kravy na ne nedajú dopustiť. Zdá sa však, že si na svojom obľúbenom krmive, už dlho pochutnávať nebudú.

Pivo ako maškrta

Čo by jeden vyhodil, inému zaplní žalúdok. Verili by ste, že také kravy si pochutia na pive? Tieto zvieratá dokonca na sladké a výživné pivné zvyšky nedajú dopustiť. Pivovar je rád, že sa ich zbaví a farmy zas, že lacno prídu ku kvalitnému krmivu. "Takto vyhrá každý," myslí si farmár Rick Olufs.

V americkej Santa Rose varia pivo priamo za pultom. S hlavným protagonistom – sladom. "Pivná zmes sa spracováva po častiach. Ostáva nám potom kopa obilia, ktoré sa dá ešte využiť," objasnil zamestnanec pivovaru Manny Carretero.

Mrhanie krmivom?

Zlatým časom, keď si kravy pochutnávali na zvyškoch piva, možno čoskoro odzvoní. Nové nariadenia si chcú na krmivá posvietiť a sprísniť ich dohľad, čo v praxi znamená kopu byrokracie. "Na papierovačky nemáme priestor," tvrdí Carretero.  

Ani na najímanie nových pracovných síl a výdaje s tým spojené. Na čelo si klopú aj ekológovia. Spotrebovateľný materiál tak bude možno končiť na skládkach. A pritom neobsahuje žiaden alkohol, ani nie sú známe prípady, že by nejakému dobytku uškodili.

Súvisiace články