Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Komáre útočia! V lete nás čaká invázia, tvrdia odborníci
Zdielať na

Komáre útočia! V lete nás čaká invázia, tvrdia odborníci

BRATISLAVA / Pripravte sa na poriadny bzukot! Marec sa len tak tak skončil a v lesoch a okolo riek sa už začali objavovať komáre. Ak im tento rok bude počasie priať aj naďalej, odborníci nevylučujú, že v lete nás čaká hotová invázia. Ešte väčšia, ako tie, ktoré sme zažili doteraz.

Milujú teplo

V niektorých častiach Slovenska už ľudia nemôžu vyjsť do lesa, či k jazeru bez toho, aby im komáre nepili krv. "My sme si už kúpili aj sieťky. Na Železnej studničke, keď sme boli opekať, ich bolo strašne veľa," hovorí obyvateľka Bratislavy.

Teplo milujú nielen ľudia, ale aj komáre, ktoré sa tento rok naozaj poponáhľali. A môže za to teplá zima. Vajíčka v chladnej zime zvyčajne vymrznú, no tentokrát ostali neporušené. Teplé počasie len urýchlilo, že sa začali liahnuť. "Čím je teplota vyššia, tým je vyššia pravdepodobnosť liahnutia," hovorí riaditeľ ústavu zoológie Milan Kozánek.

Zožerú nás za živa?

Podľa odborníkov sa nedá vylúčiť, že ich toto leto bude toľko, že nás takpovediac zožerú za živa. "Vzhľadom k tomu, že bola mierna zima a minuloročné záplavy očakávame premnoženie komárov. Nedá sa to predpokladať dopredu, všetko bude záležať od počasia," uviedla hovorkyňa regionálneho úradu verejného zdravotníctva Katarína Nosáľová.

Štipance za niektorých okolností môžu prenášať infekčné ochorenia. 
A keďže je tak teplo, nemôžu aj u nás komáre rozšíriť obávanú maláriu, ktorá je postrachom napríklad v teplej Afrike? Odborník tvrdí, že komáre, ktorú u nás žijú ju preniesť môžu. Ale len s maláriou nakazeného človeka. "Aj u nás sa vyskytujú komáre, ktoré dokážu potenciálne prenášať. To si vyžaduje ten apogenát malárie," hovorí Kozánek.

Veľa pršať nebude...

Opatrnosť a ochrana je preto na mieste. "Tie štípance môžeme očakávať skôr na okraji lesa, menej na oslnenom priestranstve," hovorí Kozánek. Predpovede meteorológov by nás mohli aspoň trochu upokojiť. "Veľa pršať nebude. Napriek tomu, že hovoríme o bláznivom apríli, mal by byť teplotne nadpriemerný. Ešte vždy je tu taká možnosť, že tento rok bude veľmi nepriaznivý z hľadiska zrážok a žeby to sucho pokračovalo až do leta ," uviedol meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

Súvisiace články