Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mali ich byť milióny, no o komároch ani chýru ani slychu
Zdielať na

Mali ich byť milióny, no o komároch ani chýru ani slychu

BRATISLAVA / Až 300 kusov na jednu osobu za minútu. Situácia bola taká vážna, že sa o nich diskutovalo dokonca už aj na ministerstvách. A zrazu akoby zmizli. Reč je o komároch. Od ich štípancov máme pokoj už niekoľko dní. Zisťovali sme, čo sa s nimi stalo a kedy máme očakávať ich ďalšiu inváziu?

Pomohli postreky, žaby...

Komáre sa na väčšine územia Slovenska akoby prepadli pod zem. Povedzme si úprimne, nie že by väčšine z nás prekážalo, že po komároch zrazu niet ani stopy, no otázkou stále ostáva - Kam sa vlastne podeli?

"Jednak tie postreky ich zlikvidovali, okrem toho prirodzenou cestou zmiznú pôsobením slnka, tepla a niektoré exempláre sú požrané žabami, netopiermi a podobne," vysvetľuje parazitológ Nasir Jalili.

Pri Gabčíkove otravujú stále

Ľuďom v niektorých lokalitách však komáre nie a nie dať pokoj. Napríklad v oblasti Gabčíkova. "Robila som s jednou rukou palacinky a s druhou rukou som ich odháňala, lebo toľko komárov bolo," hovorí obyvateľka Gabčíkova.

Niektoré komáre v oblastiach Dunaja sú však aj v týchto dňoch také drzé, že nemajú najmenší problém nasávať aj počas bieleho dňa. A to aj napriek tomu, že úradovať by mali až večer. "V lese v takýchto miestach komáre štípu aj počas dňa aj na slnku," dodáva Jalili.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy