Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nahnevaný včelár. Postrek mu mal zničiť včelstvo
Zdielať na

Nahnevaný včelár. Postrek mu mal zničiť včelstvo

VYSOKÁ PRI MORAVE / Po postreku proti komárom uhynuli niekoľkým včelárom v obci Vysoká pri Morave včely. Starosta ale vylučuje, žeby postrek mohol likvidovať včely. Jeden z včelárov však dal včely na rozbor, a ten v ich telách odhalil látku, ktorá bola súčasťou postreku proti komárom.

Mikuláš Magyar sa preto chce obrátiť na súd. Včelár odniesol uhynuté včely  na Štátny veterinárny a potravinový ústav. U uhynutých včiel sa zistila látka   deltamethrin, ktorá bola súčasťou prípravku Aqua K- Othrine, postreku proti komárom. "Deltamethrin je pesticíd, ktorý sa používa na hubenie hmyzu," uviedla Alexandra Slezárová z ŠVaPÚ Bratislava.

Zúfalý včelár

Majiteľ včiel má hlavu v smútku. Hovorí, že mu uhynuli takmer všetky včely. "Idem sa zrútiť z toho všetkého, z toho úhynu," hovorí majiteľ uhynutých včiel Mikuláš Magyar.

Starosta obce nepripúšťa, že by postrek proti komárom mohol zabíjať včely.  Keďže v obci každoročné majú problémy s húfmi komárov, postreky vidí ako jediné východisko z tejto nezávideniahodnej situácie. "Ochranári a včelári, ako novodobý Taliban, nám nebudú prikazovať, čo máme robiť. Toto musíme vedieť ja a naše zastupiteľstvo," hovorí starosta Vysokej pri Morave Dušan Dvoran.

Včelári si robia čo chcú, tvrdí včelár

Starosta tvrdí, že včelári si v obci robia čo chcú. "Nenahlásili včelstvá, nedali mapky, kde majú včelstva umiestnené," dodáva starosta obce. "Každý rok dodržiavam termín dokedy mám nahlásiť stanovište," dodáva majiteľ včiel.

Od firmy, ktorá vykonávala postrek sme sa dozvedeli, že pri postreku nič nezanedbali. "Bolo to nariadené hygienou, objednané obcou. Všetky oznamovacie povinnosti, ktoré sme mali sme si splnili," tvrdí zástupca firmy.

Pre pána Magyara vznikla škoda za niekoľko tisíc eur. "Dám súdnou cestou to vymáhať, jednak kto vykonával postrek, a jednak starosta obce Vysoká," dodáva poškodený majiteľ včiel.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy