Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Od postrekov proti komárom hynú včely, hromžia včelári
Zdielať na

Od postrekov proti komárom hynú včely, hromžia včelári

VYSOKÁ PRI MORAVE / Postreky na komáre nevyhubili len komáre, ale aj včely. Aspoň to tvrdia včelári z obce Vysoká pri Morave, kde sme nakrúcali. Katastrofa vraj nastala pred týždňom, keď pre oslavy v obci striekali až trikrát.

Včely hynú viacerým včelárom z obce

"Pred včelínom som našiel množstvo uhynutých včiel," hovorí včelár Dr. Mikuláš Magyar. Včelári si myslia, že včely otrávil jed na komáre.

"To vyzeralo ako na leteckom dni. Ja som bol v sade pri včelách, ponad mňa lietal a rozprašovalo sa. Celá dedina bola prakticky postriekaná týmto prípravkom," hovorí aj ďalší včelár Ing. Štefan Demeter. 

Všetci kompetentní boli odcestovaní

O stanovisko sme chceli požiadať niekoho z kompetentných. Starosta obce, jeho prednosta aj prednostka obecného úradu sú na dovolenke v zahraničí.

Počas nakrúcania podujatia Slnovrat nám ale starosta potvrdil, že objednali postrekovanie komárov. "Aj okolo ôsmej hodiny večer ešte nadlietávali lietadlá," potvrdil starosta obce Vysoká pri Morave Dušan Dvoran.

"Nebude dosť plastov, kde by včely mohli nosiť zásoby medu a tak isto bude obmedzené rozmnožovanie včelstva," dopĺňa včelár. Pánovi Magyarovi vznikla strata niekoľko tisíc eur. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy