Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nový med bude neskôr a zase zdražie...
Zdielať na

Nový med bude neskôr a zase zdražie...

BRATISLAVA / Tohoročná dlhá zima včelárov potrápila, netrpezlivo očakávali príchod jari. Podľa Jána Kopernického, vedúceho Ústavu včelárstva v Liptovskom Hrádku, neskorý nástup jari mohol spôsobiť až 10-percentné straty prezimovaných včelstiev. To sa s najväčšou pravdepodobnosťou odrazí aj na zníženej produkcii jarného medu.

Včelám prudké oteplenie nepomáha

"Súčasná situácia vyzerá tak, že skôr ako o 5 až 6 týždňov nový med nebude," konštatoval Kopernický. Neskorý jarný štart podľa neho včelstvá iba ťažko dobiehajú, aj keď situácia sa líši v závislosti od regiónu. Najviac by im podľa neho pomohlo postupné otepľovanie, ktoré spomalí aj nástup vegetácie.

"Za najproblematickejšie možno označiť prudké oteplenie, veľké výkyvy a hlavne nepriazeň počasia počas kvitnutia jarných zdrojov včelej pastvy," uviedol Kopernický.

S rekordnými výnosmi medu nepočítajte

Nevylúčil, že nedostatok jarného medu by sa mohol prejaviť v zvyšovaní cien, avšak nepredpokladá, že nárast bude obzvlášť výrazný. "Na druhej strane, kúpyschopnosť obyvateľstva sa nezlepšuje, skôr naopak, čo tiež pôsobí pri tvorbe ceny medov," dodal.

Kopernický zastáva názor, že vzhľadom na súčasnú kondíciu včelstiev nemožno počítať s rekordnými výnosmi medu. „Reálne možno očakávať zlatý stred,“ uzavrel.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy