Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zlá správa pre milovníkov zlatého moku. Pivo zdražie!
Zdielať na

Zlá správa pre milovníkov zlatého moku. Pivo zdražie!

BRATISLAVA / Ceny piva pôjdu asi v krátkom čase hore. Tentoraz to však nebudú mať na svedomí zvýšené dane, či iné roztopašnosti štátu. Prsty v tom má vrtošivé počasie a množstvo zrážok. Podľa poľnohospodárov to spôsobí, že sladovníckeho jačmeňa bude podstatne menej.

Žatva sa oneskorí minimálne o dva týždne 

Nepredvídateľné počasie strpčuje život nielen vodičom, či obyvateľom obcí, ale aj poľnohospodárom. Aj tým na zaplavených poliach v bratislavských Vajnoroch, kde robí agronóma Nitran Andrej Kráľ. Vo fachu je už 42 rokov, no to čo sa deje, vraj ešte nezažil.

"Predpokladám, že žatva sa oneskorí aj o 10 dní," tvrdí Andrej Kráľ. Isté je, že vďaka mrazivému  počasiu a premočenej pôde mešká siatie jarného jačmeňa a problémy budú mať aj  oziminy. Poľnohospodári hovoria o menších výnosoch zeleniny, ovocia, vrátane jabĺk. "Marhule a broskyne už niekde začali pučať, dokonca už idú aj do kvetu. Zeleninári ešte nestačili ani vysiať," konštatuje Stanislav Nemec zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Vplyv na cenu piva

To by mohlo v sezóne poriadne zamávať s cenami u nás bežne pestovaných šalátov , kapusty, či mrkvy. Minimálne sa však skorá zelenina  z domácej produkcie dostane na naše stoly neskôr. Paradoxne výkyvy počasia sa pravdepodobne podpíšu aj pod drahšie pivo. Už teraz je jasné , že sladovníckeho jačmeňa bude pre domácich producentov menej. S úrodou totiž počítajú iba na 50  tisícoch hektárov namiesto tej plánovanej na 100 tisíc hektároch. Pocítili to aj vo Vajnoroch .

"Jačmeň ešte ani nevzišiel," hovorí Andrej Kráľ z PD Vajnory. "Osialo sa ešte iba asi 20 % plochy," dodáva Stanislav Nemec zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. "Každé zvyšovanie vstupných surovín bude mať určite vplyv aj na cenu piva," zdôrazňuje Ľubomír Vančo z Asociácie nezávislých pivárov.

Jar vraj príde v polovici apríla

Slad je pritom našou významnou exportnou komoditou a  prípadný dovoz  sladovníckeho jačmeňa by v prípade piva opäť len navýšil cenu. Záchranou by mohla byť iba zmena počasia. Meteorológ  Peter Jurčovič tvrdí, že bude. Pred nami je vraj iba posledných 7 mrazivých dní. Potom vraj už nastúpi skutočná jar. "Po 15. apríli už by mohli byť teploty aj 20 stupňov," predpovedá RNDr. Peter Jurčovič.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TASR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy