Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kontrolóri odhalili ďalšie nedostatky. Aj antibiotiká v mede
Zdielať na

Kontrolóri odhalili ďalšie nedostatky. Aj antibiotiká v mede

Aj v týchto momentoch sa z pultov všetkých obchodov na príkaz našich hygienikov sťahuje z predaja med z pôvodom z Poľska, v ktorom objavili antibiotiká. To je však len jedno z mnohých ďalších zistení po kontrolách v našich obchodoch v priebehu posledného mesiaca. Fotky potravín, ktoré nám dnes ministerstvo pôdohospodárstva posunulo, sú skutočne len pre silné žalúdky.

Inšpektori štátnej veterinárnej a potravinovej správy našli vo všetkých odobratých vzorkách medu predávaného popri slovenských cestách rozpustený cukor, karamel na prifarbovanie a ďalšie ingrediencie, ktoré majú v zákazníkovi vzbudzovať dojem, že kupuje kvalitu. Išlo teda o falšovaný med, ktorého pôvod nevedeli predajcovia ani patrične dokladovať. Na štvrtkovej tlačovej konferencií o tom informoval Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR.

Pri kontrolách boli podľa Bíreša niektorí predajcovia natoľko "odvážni" že od svojich stolíkov utiekli. Takíto nepoctiví obchodníci najčastejšie lákajú okoloidúcich na napodobeniny horského a lesného medu a kazia tak dobré meno slovenských včelárov. "Prifarbia vám ho akokoľvek," uviedol Bíreš. Riaditeľ ŠVPS taktiež dodal, že v súčasnosti sa veterinári medom zaoberajú veľmi intenzívne. V obchodnej sieti navyše našli dva druhy poľského medu, ktorý obsahoval antibiotiká. Inšpektorom bol tento med podozrivý na prvý pohľad. "Už zmyslovo poukazoval na to, že ani farba nie je taká, aká by mala byť," skonštatoval Bíreš. Dotknutý reťazec už dostal pokyn na jeho stiahnutie z predaja.

Jahnátek: Kontroly majú zmysel

Obchodné reťazce sa polepšili, predávajú menej nekvalitných potravín. O výsledkoch kontrol Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) vo štvrtok informoval minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Z výsledkov vyplýva, že počet pochybení v priemere klesol z júnovej úrovne 40 % na 12% v mesiaci november. "Ukazuje sa zmysel týchto kontrol," Jahnátek. Zdôraznil však, že situáciu treba naďalej monitorovať a presvedčiť sa, či nešlo iba o jednorazový jav. Vývoj bude rezort sledovať aj v priebehu budúceho roka.

Najväčší počet pochybení kontrolóri evidujú aj naďalej v prípade hyper a supermarketov, ktoré zlyhajú v takmer 59 percentách kontrol. Jahnátek zároveň vyjadril znepokojenie aj nad rastúcim počtom prešľapov v prípade malých a stredných predajní. Celkového počtu 6033 kontrol v kamenných prevádzkach odhalili inšpektori nedostatky vo vyše tisícke prípadov.

Pri cestných kontrolách od konca septembra do polovice novembra veterinári preverili 770 dodávok potravín, čo predstavuje 2475 ton. Kritériám kontrolórov nevyhovelo 125 prepravcov, čo z celkového počtu tvorí vyše 16 %. Naspäť do krajiny pôvodu sa muselo vrátiť 21 zásielok zo 43 tonami potravín.

Najviac nekvality však prichádza z Poľska

Na čele rebríčka v nekvalite dodávaných výrobkov sa opäť umiestnilo Poľsko, avšak počet nevyhovujúcich poľských dodávok klesol od posledných kontrol zo 40 % na 20 %. Zo 189 kontrolovaných zásielok pochybilo 41. Miera zlých dodávok z Maďarska, Rakúska a Slovenska sa podľa Jahnátka naďalej drží na stálej úrovni v rozmedzí 10 až 12 %. Prepravcovia najčastejšie chybili v oblasti dodržiavania hygieny, teplotného režimu a správnosti označovania tovaru, prípadne im chýbala potrebná dokumentácia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy