Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Boj proti komárom v Komárome a Komárne 2:1
Zdielať na

Boj proti komárom v Komárome a Komárne 2:1

KOMÁRNO, KOMÁROM / Kým v Komárne sa komáre ničia len kontaktným postrekom z korby auta a vo výnimočnom prípade letecky, v maďarskom Komárome sa okrem toho zameriavajú aj na ničenie lariev. No a výsledky by boli neporovnateľné – v prospech Maďarov. Komáre však v prípade priaznivého vetra Dunaj dokážu preletieť.

V Komárne tento rok aj letecky

"Čo sa týka samotných postrekových prác, akým prípravkom kedy a ako, majú v kompetencii obce," hovorí Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva.

V Maďarsku obce intenzívne spolupracujú aj so Zväzom hubiteľov komárov, ktorý u nás neexistuje. Práce už potom na oboch brehoch Dunaja vykonávajú certifikované firmy. 

"Máme na to postrek, ekologicky nezávadný, pôsobí to na chladnokrvné živočíchy a hmyz a preto nemôžeme postrekovať pri vode, kde sú ryby. Musíme dávať pozor na včely, aby tam neboli, je to kontaktný postrek," hovorí Juraj Tarr z Komárna.

Čo znamená, že musia komára zasiahnuť, aby ho zahubili. Postrek aplikujú z korby auta. V tomto roku výnimočne aj z lietadla, ale len nad mestom. Larvy na brehoch riek tak zostávajú v bezpečí.

Maďari bojujú aj proti larvám

V Komárome používajú na dospelé komáre hustý dym, ktorý je schopný ničiť aj spiace komáre pod listami, namiesto kontaktného postreku, keďže ten v prípade potreby rozptyľujú z lietadla. Avšak predtým sa dôkladne venujú larvám na brehoch riek a vodných plôch.

"V čase, keď sa larvy v plytkých vodách intenzívnejšie vyživujú, aplikujeme do vody turínsku baktériu, ktorú požierajú. Ničí len larvy, žiadne iné živé organizmy, je to biologický prostriedok," hovorí Ferenc Kallay zo Zväzu hubiteľov komárov.

Prípravok už niekoľko rokov bezplatne rozdávajú aj občanom, aby preventívne ničili komárie larvy aj za múrmi svojich príbytkov. Stačí pár kvapiek týždenne ako prevencia a z lariev sa už komáre nevyliahnu.

"Akou technikou ho dostanete do vody je úplne jedno, podstatné je obsiahnuť brehy a plytčiny do 50 – 60 centimetrov. Jednak je to ekologické, na druhej strane sú takto v priebehu niekoľkých rokov náklady nižšie," dodáva Kallay.

 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy