Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Hrozivá štatistika! Tretina detí nepozná zubára
Zdielať na

Hrozivá štatistika! Tretina detí nepozná zubára

BRATISLAVA / Umyť zuby a spať! Aj u vás to už dnes zaznelo? Zubná kefka je to posledné , čo by malo mať vaše dieťa v ústach pred spaním. Pokazený mliečny chrup je totiž nie len neestetický ale aj zdroj infekcií a možný začiatok chorôb. Ak má vaše dieťa viac ako rok, najmenej jednu prehliadku u zubára by ste už mali mať za sebou.

V Európe sme obsadili predposledné miesto

"Od 0 do 14 rokov viac ako tretina detí nebola u zubného lekára, nenavštevuje ho," hovorí predseda Slovenskej komory zubných lekárov Ján Gašič.

K zubárovi prichádzajú až keď ich dotlačí bolesť a opuchnutá tvár. Počet kazov v ústach nás v Európe v pomyselnom rebríčku zaradil na nelichotivé predposledné miesto. "-3 až 6 zubov má kaz, alebo plombu alebo bol extrahovaný," dodáva Gašič.

Krvnou cestou sa rozširuje infekcia do celého tela

Môžu za to rodičia. Vyhnúť sa tomu dá, ak si s dieťaťom nájdu čas na zubára po prvom roku života a potom každých šesť mesiacov. Sladkostiam sa vyhnúť najmä u detí úplne nedá, no najdôležitejšie je, zuby správne vyčistiť najmenej dvakrát denne - ráno a večer, v ideálnom prípade po každej zjedenej čokoládke.

V školách si deti bežne v automatoch kupujú sladkosti a sladené nápoje. Niet divu, že zubných kazov pribúda. "Mliečne zuby sa plombujú, je dôležité udržať ten mliečny chrup, aby trvalý narástol nie krivý," dodáva Gašič.

Pokazený mliečny zub môže rozšíriť kaz na ďalšie zuby. Neošetrený kaz môže vyvolať aj vážne zdravotné problémy. "Krvnou cestou sa rozširuje infekcia do celého tela a spôsobuje zápal dutín, obličiek či srdca," tvrdí hlavná odborníčka pre zubné lekárstvo Neda Markovská.

ISIFA

Súvisiace články