Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Janka (35) prišla v domove o zuby, môže si za to vraj sama
Zdielať na

Janka (35) prišla v domove o zuby, môže si za to vraj sama

BRATISLAVA / Má 35 rokov, volá sa Jana a celý život je na vozíku. Rodičia ju každý deň odovzdávali do domova sociálnej starostlivosti. Až dovtedy, pokiaľ tam neprišla k úrazu. Sociálne zariadenie tvrdí, že za to môže vozík, na ktorom musí byť pripútaná.

Úraz v domove

Janka má 35 rokov. Od narodenia je pripútaná na invalidný vozík. A to doslova. Vzhľadom na jej postihnutie totiž bez zapnutého bezpečnostného pásu z neho môže kedykoľvek vypadnúť. Čo sa aj stalo. "Počas jedného pobytu Janka vypadla z vozíka a padla na zem. Vybila si predný zub a druhý mala tiež vykývaný,"  opisuje úraz matka postihnutej Jany pani Palovičová.

Po úraze sa Janka do zariadenia nevrátila. Trvá to už viac ako 15 mesiacov. Pani Palovičová hovorí o tom, že jej dcéra prežívala niekoľkomesačné muky. Tvrdí, že kvôli postihnutiu, ktorým Janka trpí, sa aj napohľad banálne zranenie mohlo skončiť zle. "Janke hrozilo zadusenie a druhý zub musel byť nahradený implantátom," vysvetľuje pani Palovičová.

Nešťastná náhoda?

V zariadení, v ktorom sa Janka zranila však jej pád uzavreli ako nešťastnú náhodu. Navyše tvrdia, že oni za to vôbec nemôžu. Podľa nich za to môže vozík, v ktorom Janka sedí. Nie je podľa ich predstáv. "Jednoznačný dôvod je, nedostatočná kompenzačná pomôcka klientky," uviedla riaditeľka domova sociálnych služieb pre deti a dospelých Integra Renáta Palovičová.

To však rodina odmieta. Tvrdia, že keby Janka bola v tom čase pripútaná, nestalo by sa to. Aj preto už takmer rok a pol so zariadením bojujú. Na polícii, úradoch, či na súde. Nechcú viac len náhradu za to, čo museli zaplatiť zubárom.

Chybu neurobili, odškodné nedostali

Zatiaľ má však na vrch sociálne zariadenie v správe Bratislavského samosprávneho kraja. "Všetky inštitúcie skonštatovali, že chyba nebola na našej strane," dodala matka Janky. Rodina sa napriek tomu bude aj naďalej domáhať svojej pravdy. Prípad je momentálne na prokuratúre.

"Okresná prokuratúra Bratislava I. eviduje podnet, ktorý bol doručený dňa 16.12. 2013. Na základe tohto podnetu sa dozorujúca prokurátorka vyžiadala súvisiaci spis a po jeho naštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," upresnil hovorca Krajskej prokuratúry Bratislava Vladimír Javorský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy