Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. S prezúvaním áut ešte počkajte, tu je dôvod
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. S prezúvaním áut ešte počkajte, tu je dôvod

BRATISLAVA / Prezuť či neprezuť? Táto otázka trápi asi väčšinu slovenských motoristov. Treba ešte počkať? A čo všetko by ste si mali dať po zime na vašom štvorkolesovom tátošovi skontrolovať? Pozrite sa...

Je čas?

Zdá sa, že počasie je už ideálne na prezutie pneumatík, no experti radia, vydržte! Avšak je už jar naozaj tu alebo sa ešte vráti zima či sneh?

"V najbližších dňoch sa neočakáva predel v počasí, ktorý by priniesol nejaké výraznejšie ochladenie alebo nebodaj sneženie aj do nižších polôh," uviedla meteorologička Miriam Jarošová.

Nulové hodnoty na teplomeroch

Teploty pod nulou sa stále môžu vyskytovať v nočných a skorých ranných hodinách v severných okresoch Slovenska. Tu treba s prezúvaním ešte počkať. "Tie nočné teploty budú ešte trošku nižšie, objavia sa aj hmly, ktoré sú charakteristické pre zmenu jednotlivých ročných období," ozrejmila počasie v najbližších dňoch meteorologička.

Počkať s prezúvaním áut, ideálne do konca marca, odporúča aj dopravný konzultant Maroš Palesch. "Tie večery sú ešte stále chladné, sú okolo piatich-šiestich stupňov. Druhá vec, v okolí vodných tokov vás predsa len môžu nepríjemne prekvapiť ranné hmly, ktoré môžu zamŕzať," vysvetlil Palesch.

Zima je riziková

Počas zimy je každé auto vystavené väčšiemu riziku. Preto sa na ňom môže niečo pokaziť. Aj keď bola táto zima prevažne suchá a posypávalo sa málo, chemická soľ je silný súperom pre všetky kovové časti auta.

"Odporúčam skontrolovať si podvozkové časti vozidla, skrz koróziu, prípadne kvôli výtlkom na cestách, či je všetko v poriadku," radí riaditeľ servisu Róbert Gerši.

Čo všetko sa môže na aute pokaziť?

Hoci tohtoročná zima bola na celom území Slovenska prevažne mierna, na našich cestách sa to len hemží výtlkmi a oprava podvozku nie je zrovna najlacnejšia.

"Zvyknú sa poškodiť tyčky stabilizátora, prípadne nejaké guľové čapy, silenbloky na ramenách," vyratúva možné opravy aj vášho auta riaditeľ. Čím viac sú tieto časti poškodené, tým môže v riadení vznikať väčšia vôľa. Výsledkom toho je menšia stabilita auta na ceste.

Téme sa venuje reportérka Denisa Pirníková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články