Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Absurdistan! Zdravotné poisťovne preplatia 20 percent práce...
Zdielať na

Absurdistan! Zdravotné poisťovne preplatia 20 percent práce...

BRATISLAVA / Viete si predstaviť, aká je náplň práce zdravotných sestier v Domove sociálnych služieb? Často sú tam aj upratovačkami alebo čistia 30 kíl zemiakov. A to preto lebo musia byť zamestnané len na čiastočné úväzky. Ich prácu totiž až doteraz poisťovne nepreplácali. Teraz sa ministerstvo rozhodlo, že to zmení.

Zoznam nepokrýva všetky úkony

Ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo, že sociálnym zariadeniam preplatí 9 ošetrovateľských výkonov. 9 zo 45- tich. Zverejnený zoznam ani zďaleka nepokrýva prácu zdravotnej sestry v zariadení. Zaujímalo nás, čo všetko teda poisťovne nebudú musieť preplatiť. 

Všetko začína pri liekovaní. Teda pri rozdeľovaní liekov podľa pacientov. Niektorí ich užívajú 5, iní aj 20. "To je práca na také dve hodiny," hovorí riaditeľka Zariadenia sociálnych služieb Milada Dobrotková. Poisťovňa to nepreplatí.

Na rad prichádza meranie vitálnych funkcii - tlaku, teploty, a podobne. Sestra musí pravidelne obehnúť minimálne 10 pacientov. "Nie neprepláca to," tvrdí podpredsedníčka Asociácie sestier a pacientov ASAP Henrieta Ibosová.

Ťažký pacient po dvoch mŕtviciach je nielen úplne odkázaný na sociálnych pracovníkov, ale mnohé úkony musí robiť zase len zdravotná sestra. Aj kŕmenie cez sondu. "Takto to urobíme, ošetríme, pozrieme. Trvá to takých 30 minút aj s kŕmením," hovorí zdravotná sestra Zuzana.

Niektoré úkony poisťovňa nepreplatí

Poisťovňa nezaplatí podávanie liekov, pichanie injekcií, ošetrovanie očí, uší a podobne. Rovnako nepovšimnutá ostala aj prevencia preležanín. Ministerstvo sa rozhodlo, že nebude platiť prevenciu, ale existenciu uš existujúcich rán.

"Rozhodli sme sa práve na základe najčastejších výkonov v týchto zariadeniach sociálnych služieb. V súčasnosti sme sa rozhodli začať s deviatimi výkonmi. Naozaj uvidíme, ako to bude fungovať v praxi a čo tá prax prinesie," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Lidinská.

Sestry šúpu zemiaky

Ak by poisťovňa preplácala komplexnú zdravotnú starostlivosť v sociálnych domovoch, nestalo by sa ani to, že budú príbuzní doplácať napríklad na lieky pre pacienta. zariadenia by si potom mohli dovoliť zamestnať sestry nie na 25 %, ale na celý úväzok.

"Naozaj sme sa stretli s tým, že sú nútené denne očistiť 30 kíl zemiakov, aby mohli poskytovať starostlivosť, aby nedostali výpoveď," hovorí predsedníčka Asociácie sestier a pacientov ASAP Ľubica Kočanová.

Súvisiace články