Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Pod stanom so sestričkami...
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Pod stanom so sestričkami...

BRATISLAVA / V Bratislave bojujú zdravotné sestry za vyššie platy a lepšie postavenie pred Úradom vlády, kde si urobili stanový tábor. O tom, že to myslia naozaj vážne, svedčí aj to, že uplynulú takmer mrazivú noc strávili vonku.

Kavecká: Chceme riešenie pre všetky sestry

Vláda sestrám, ktoré sú nespokojné so svojím postavením a ohodnotením, ponúka ako riešenie garanciu platov vo verejnej sfére. Premiér Robert Fico (Smer-SD) na spoločnom rokovaní predložil zástupcom sestier návrh, ktorý by riešil ich situáciu v štátnych nemocniciach, ako aj v tých v pôsobnostiach krajov a miest.

"Zaznela podľa mňa veľmi jasná ponuka na ďalšie zlepšenie postavenie sestry v systéme," povedala po stretnutí ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD). Platy na úrovni zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier, ktorý Ústavný súd SR označil v lete za protiústavný, boli v súčasnosti na jeho úrovni napriek tomu zagarantované v štátnych nemociach. Ponuka vlády sa teraz rozšírila aj na tie v kompetencii samospráv.

Spomínané riešenie by sa podľa Zvolenskej dalo realizovať veľmi rýchlo, k návrhu však musia sestry najprv zaujať stanovisko. Sesterské odbory aj komora s ním teraz oboznámia svojich členov. Šéfka odborov Monika Kavecká však naznačila, že by chceli riešenie pre všetky sestry.

Sestry zamestnané v súkromných zdravotníckych zariadeniach si však podľa šéfky rezortu musia svoje nároky uplatňovať u svojich zamestnávateľov. "Normálne podnikajú v zdravotníctve a vytvárajú zisk, preto chceme garantovať platy len vo verejnej sfére a vytvoríme aj takto nepriamy tlak na súkromníkov, aby sa so svojím ziskom podelili aj so zamestnancami a tie platy navýšili," doplnila Zvolenská.

Sestry budú v proteste pokračovať

Zástupkyne sestier privítali, že ich premiér prijal, ako však poznamenali, nedospeli k žiadnemu záveru. "Ani sme to neočakávali, vysvetlili sme si naše predstavy a požiadavky. Jediné, čo tu zaznelo, bola ponuka pána premiéra, že sa bude snažiť riešiť situáciu sestier vo verejnom sektore," skonštatovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Sestry zároveň šéfovi kabinetu odovzdali deklaráciu s ich požiadavkami, jej obsah zatiaľ nie je známy.

Sestry tak budú pokračovať vo svojom trojdňovom výstražnom proteste pred Úradom vlády SR, kde stanujú od stredy (2.10.). Okrem legislatívnej garancie ich platov požadujú aj riešenie personálnych normatívov v nemocniciach či situácie sestier v zariadeniach sociálnych služieb.

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy