Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kto sa o vás postará? Pýtajú sa protestujúce sestričky
Zdielať na

Kto sa o vás postará? Pýtajú sa protestujúce sestričky

BRATISLAVA / Práve v tejto chvíli pred Úradom vlády rastie protestné stanové mestečko. Stavajú ho zdravotné sestry. Týmto výstražným gestom sa rozhodli demonštrovať nespokojnosť s dlhodobým neriešením sociálneho postavenie sestier a pôrodných asistentiek v zdravotníctve. Protestovať pred úradom vlády budú od dnešného dňa až do piatka.

Sľuby nestačia

Výkriky "bez sestier to nejde", či otázka, "kto sa o vás postará" zneli dnes Námestím slobody pred Úradom vlády SR v Bratislave. Tam prišlo niekoľko desiatok sestier, ktoré sú nespokojné so situáciou v zdravotníctve, ako aj s riešením ich platovej otázky.

Plánujú tu preto na výstrahu tri dni stanovať, pričom nevylučujú ďalšie akcie. Podľa šéfky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej je teraz na ťahu vláda. Sestry však odkazujú, že len sľuby im už stačiť nebudú.

Platy a tresty

Sestry prišli na výstražnú "stanovačku" s asi 20 stanmi v modrých rovnošatách, aké nosili kedysi. Chceli tým poukázať, že na ich postavení sa za 20 rokov nič nezmenilo. Niektoré, vrátane prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej, prišli zase za bezdomovcov, čo má symbolizovať legislatívne bezdomovectvo.

Ako poznamenala Kavecká, sestry nielenže nemajú zákon o ich odmeňovaní, keďže ho Ústavný súd SR označil za protiústavný, ale problémom sú aj nové tresty pre zdravotníkov, ktorí počas núdzového stavu neprídu do práce.

Dehonestujúce postavenie v spoločnosti

Nestotožňujeme sa so systémom v zdravotníctve, ktorý v súčasnosti je," skonštatovala Kavecká a vyzvala kompetentných, aby nenútili sestry odchádzať za prácou do zahraničia. Upozornila, že pre sestry nie je problémom iba finančné ohodnotenie, ale aj ich veľmi zlé, niekedy až dehonestujúce postavenie v spoločnosti. Upozornila, že každý pacient si zaslúži milú a prívetivú sestru, pričom ony také chcú byť a prosia preto vládu, aby im to umožnila.

"Sestry sú chrbtová kosť zdravotníctva," vyhlásila Kavecká s tým, že bez sestier nie je možné poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť. V ich požiadavkách ich dnes prišiel podporiť aj šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Zdôraznil, že pokiaľ má byť pacient spokojnejší, postavenie sestier sa musí zlepšiť.

Protest aj v Košiciach

Na podporu stanového mestečka sa dnes protestuje aj pred budovou Ústavného súdu v Košiciach. Sestry, ktoré nemohli na akcie prísť, majú solidaritu vyjadrovať pripnutím čiernej stužky na odev. Protestné akcie by mali byť iba začiatkom prejavu nespokojnosti sestier s riešením ich postavenia a platov. "Uvedomme si, že toto je len začiatok, veľké akcie nás ešte čakajú. Toto je výstražné stanové mestečko, najbližšie môžeme zabarikádovať konkrétne miesto," píše sa v liste sestrám od šéfky odborov.     

Akcia má byť smerovaná na vládu a ministerstvo zdravotníctva za dofinancovanie zdravotníctva, transparentnosť a prijatie legislatívnej normy pre odmeňovanie sestier a pôrodných asistentiek a ostatných zdravotníckych pracovníkov. Sestry na ňu pozývajú predstaviteľov parlamentu aj exekutívy. Zatiaľ medzi nich prišli niektorí opoziční poslanci zo SaS, či prezidentský kandidát Andrej Kiska.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy