Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sestričky vyššie platy nedostanú, svoj boj prehrali!
Zdielať na

Sestričky vyššie platy nedostanú, svoj boj prehrali!

BRATISLAVA / Slovenskú komoru sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) prekvapilo dnešného rozhodnutie Ústavného súdu, podľa ktorého je zákon upravujúci ich mzdy protiústavný. "Zatiaľ nepoznáme dôvody rozhodnutia, v čom je zákon protiústavný," reagovala komora.

Sestrám ostane "figa borová"

Napriek obsahu rozhodnutia sestry privítali, že súd ukončil ich právnu neistotu. O ďalších krokoch budú sestry hovoriť na sobotnom (22.6.) sneme. "Naše prvé kroky pravdepodobne povedú na ministerstvo, pretože so súčasným stavom sa nemienime uspokojiť. Opäť sa potvrdilo, že na Slovensku ani početná skupina zdravotníckych pracovníkov slušným spôsobom nič nedosiahne. Cestou k úspechu sú v tejto republike podľa všetkého tvrdé a život ohrozujúce opatrenia," avizovala komora.

Sestry pripomenuli, že legislatívny rámec sa pripravoval na základe petície štvrť milióna ľudí a v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva. "Bol prijatý širokým konsenzom koaličných a opozičných parlamentných strán a na prvýkrát ho podpísal prezident SR. Ak je zákon protiústavný, zodpovednosť nesú všetky najvyššie orgány štátu," skonštatovala komora.

Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek, ktorý mal od minuloročného apríla upraviť ich platy, nie je v súlade s Ústavou SR. Na stredajšom zasadnutí o tom rozhodlo plénum Ústavného súdu pod vedením jeho podpredsedu Milana Ľalíka.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy