Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Narkomani platia za drogy aj sexom, upozorňuje odborník na závislosti
Zdielať na

Narkomani platia za drogy aj sexom, upozorňuje odborník na závislosti

PRIEVIDZA / V Prievidzi sa mimoriadne rozšírili drogy, najmä pervitín. Užívajú ho aj neplnoleté deti. Variči pervitínu sú na každom kroku. To je citát z emailu, ktorý do redakcie spravodajstva televízie JOJ poslala zúfalá matka. Aj ona zistila, že jej dcéra užíva drogy. Celé mesiace si pritom nič podozrivé nevšimla. Odborníci varujú, že drogy sa dostávajú k čoraz mladším ľuďom.

Počet narkomanov rastie

Počet ľudí, ktorí užívajú drogy, podľa odborníkov neustále rastie a to aj napriek tomu, že desiatky z nich ročne skončia vo väzení. "Drogy berú už aj 13 alebo 14-ročné deti," hovorí terapeut na liečbu závislostí Marián Daubner. "V súčasnosti sú to hlavne alkohol, marihuana, extáza, pervitín," upresňuje vyliečený narkoman Jozef, ktorý si viac ako päť rokov nepripúšťal, že je závislý.

Nakoniec skončil na liečení. Momentálne je podľa jeho slov čistý. "Neľutujem, že som bral drogy. Teraz si život vážim oveľa viac, ako predtým," priznal Jozef.

Sex za drogy

Mnoho mladých ľudí si so závislosťou nedokáže poradiť. Trpia aj ich rodičia. Svedčí o tom aj mail, ktorý do redakcie spravodajstva televízie JOJ poslala zúfalá matka z Prievidze. S drogami má problém aj jej dcéra.

"Funguje to spôsobom, že dievčaťu najprv ponúkajú drogu zadarmo. Neskôr sa dievčatá hlavne vo veku 15 až 16 ročne obracajú na dílerov ktorý im tuto drogu dajú za sexuálne služby," píše v emaily matka narkomanky.

"Raz mi klientka povedala, že si nepamätá s koľkými do rána spala, ale mala hlavne dávku," hovorí o otrasnom prípade terapeut Marián Daubner.

Ako si všimnúť závislosť

Mnohí rodičia zistia, že ich dieťa je závislé už neskoro. Podľa odborníka si treba všímať ich správanie. "Zmena nálady, zmena správania, to nie je puberta, to je droga. Zistiť sa to dá aj tak, že zoberieme moč, ale treba byť pri odoberaní vzorky. Potom môžeme odniesť vzorku moču do laboratória. Taktiež sa dá v lekárni kúpiť špeciálny tester," upozorňuje Daubner.

Pre väčšinu narkomanov je vykúpením z drogového pekla väzenie. "Keď som sa dostal do väzenia, bolo to pre mňa vykúpením. Bol som na tom naozaj zle," povedal odsúdený Richard, ktorý si odpykáva trest vo väznici v Ilave.

Na drogách bol závislý desať rokov a podľa jeho slov užíval všetko čo sa dalo. Na slobodu by sa mal dostať v roku 2018. "Na slobode mám svojho syna, ktorý ma čaká. Chcem dokázať jemu a aj mojej rodine, že za niečo stojím," dodal Richard.

Téme sa venuje reportér Pavol Čertík. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články