Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Smrteľná rana matkám. Rodičia si deti idealizujú
Zdielať na

Smrteľná rana matkám. Rodičia si deti idealizujú

VEĽKÝ KRTÍŠ / Každá násilná smrť je obrovskou tragédiou. Najsmutnejšie bývajú tie, keď obeť príde o život rukou svojho dieťaťa. Len nedávno sa stal takýto prípad v okrese Veľký Krtíš. Z vraždy 58-ročnej Anny polícia obvinila jej syna.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

9. mája 2010 - tri bodné rany pre matku

Najsmutnejší Deň matiek v malej obci Turičky. 27-ročný Michal tromi bodnými ranami zabil svoju mamu a presedel pri nej celú noc. Ráno ho tak našli otec a brat, na ktorých tiež zaútočil.

25. máj 2010 - útok sekerou

V malom nenápadnom domčeku v obci Šurice sa v noci odohrala ďalšia neuveriteľná tragédia. Gabriel (45) zobral do rúk sekeru a svojej spiacej  matke (76) ňou takmer odťal hlavu. Ráno sa priznal starostovi obce.

6. december 2013 - dvakrát vystrelil na matku

Slávo (33) z Dačovho Lomu mal zobrať do rúk poľovnícku pušku a bezcitne ňou namieriť na svoju mamu. Potom na ňu podľa polície dvakrát vystrelil, a z domu ušiel.

Títo muži zavraždili svoje najbližšie osoby. Matky, ktoré im dali život a dá sa predpokladať, že ich aj s láskou vychovávali. Všetci traja však už mali v minulosti problémy s agresívnym správaním a to aj voči svojim najbližším.

Drogy a alkohol

Slávo z Dačovho Lomu bol 5x súdne trestaný aj za ublíženie na zdraví, či lúpež a užíval tvrdé drogy. Pod ich vplyvom bol zrejme aj v čase vraždy. Michal z Turičiek pár rokov pred tragédiou fyzicky napadol svojho brata a na otca dokonca zaútočil nožom. Istý čas užíval aj drogy a bol niekoľkokrát súdne trestaný.

Schizofrenik Gabriel zo Šuríc neužíval lieky a konzumoval pri tom alkohol. Roky sa agresívne správal ku svojim obidvom rodičom. Dalo sa teda na základe tohto predpokladať, že budú zabíjať? "Keď ten páchateľ bol agresívny aj v minulosti a to tak závažne, že už fyzicky niekomu ublížil, je možné predpokladať, že niečo také sa zopakuje. V akej úrovni a to, že to vyvrcholí až do tej vraždy je otázne, či sa dalo predpokladať," uviedla psychologička Hana Tichá.

Agresívne správanie varovaním

Na 100 percent to teda nie je možné povedať, no agresívne správanie by malo byť varovným signálom, najmä vtedy, ak agresor užíva alkohol, drogy, či iné návykové látky.

Ako to ale zvyčajne býva, takýto človek si svoju chybu neprizná, no je potrebné mu pomôcť. "Takéto tendencie sami od seba nepominú a treba nejakým spôsobom zakročiť. Preto je možné, že ak by sa zakročilo, zakročilo by sa správne, že by to nemuselo takto vyvrcholiť. Je to tá najlepšia cesta ako im pomôcť. Samých od seba takýchto ľudí nedonútime, aby tú pomoc vyhľadali. Oni necítia ten problém," dodáva psychologička.

Dnes už 30-ročný Michal bol za matkovraždu odsúdený na 25-ročné väzenie, Gabriel bol podľa znalcov v čase skutku nepríčetný a lieči sa na psychiatrii v Kremnici.

Rodičia deti idealizujú

Uvedené prípady svedčia o tom, že rodičia si takéto deti často idealizujú, ich agresívne správanie tolerujú, nepriznávajú si ho, alebo veria, že sa to zmení. A myslia si, že je to najlepšie, čo môžu pre svoje dieťa urobiť. "Každá matka chce chrániť svoje dieťa, je to nejaký prirodzený pud. Avšak ťažko je rozoznať potom tú hranicu, kedy tá ochrana zo strany tej matky ešte tomu dieťaťu prospieva a kedy naopak škodí," dodáva psychologička.

Ako to bolo napríklad v prípade 76-ročnej starenky. Jej syn Gabriel ju pravidelne fyzicky napádal a bol k nej agresívny, susedia na neho niekoľkokrát zavolali policajtov, no dôchodkyňa pred nimi pravdu nikdy nepriznala. Nakoniec ju syn zavraždil.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy