Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Syn takmer zabil matku, za 6 rokov bol 20x na psychiatrii
Zdielať na

Syn takmer zabil matku, za 6 rokov bol 20x na psychiatrii

BRATISLAVA / Syn známeho bratislavského exprokurátora cez víkend zbil vlastnú matku. Škrtil ju, vytrhal jej vlasy a žena upadla do krátkeho bezvedomia. Jej syn trpí schizofréniou a nebolo to prvýkrát, čo mal svoju matku fyzicky napadnúť.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

6 rokov: 20x na psychiatrii

Dávid skončil po útoku opäť na psychiatrii. Podľa našich informácií bol mladík hospitalizovaný za posledných 6 rokov viac ako dvadsať krát. Vždy skončil na ambulantnej liečbe.

Syn exprokurátora Michala Serbina, ktorý v 90-tych rokoch žaloval bývalého šéfa SIS Ivana Lexu vo viacerých kauzách, trpí roky schizofréniou. Cez víkend takmer zabil vlastnú matku v byte na Riazanskej ulici. "Ja som sa prebrala, podo mnou mokro, jazyk zapadnutý...," opisuje incident Dávidova matka. REPORTÁŽ TU.

Matka chce zbaviť syna svojprávnosti

Hoci matka už od roku 2009 chce syna zbaviť svojprávnosti, súdy zatiaľ nerozhodli. Čaká sa vraj na ďalší súdnoznalecký posudok. "Toto je už najmenej tretí, veľmi závažný agresívny čin voči matke zo strany pacienta," hovorí Davidova psychiatrička Oľga Paulovičová. Chce sa obrátiť na ministerstvo zdravotníctva, ako tento problém riešiť.

Schizofrenika polícia nemôže stíhať. Z psychiatrie ho vždy nakoniec pustia. Keď berie lieky, je pokojný a vyrovnaný. Podľa nášho zdroja chodia policajti a záchranári na túto adresu pravidelne. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné v súčasnosti poskytnúť bližšie informácie," uviedol hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff.

S nožmi behal po chodbe

Predposledný útok syna zažila matka v októbri. "Ja som ležala v posteli, som spala, horiace papiere zo súdu hodil na mňa do postele. Ja som vybehla vonku, susedia volali políciu, chytil tri nože a začal s nimi behať po chodbe," opisuje matka.

Aj podľa psychiatričky, ktorá Dávida lieči od roku 2010, jej pacient je veľmi nebezpečný pre svoje okolie. "Problém asi je v tom, že na Slovensku nie je detenčný ústav. Sú tu len nemocnice, a keď pacient nejaví známky dekompenzácie psychického stavu, tak môžu pacienta preložiť do ambulantnej starostlivosti," tvrdí Dávidova psychiatrička. 

Téme sa venuje reportér Richard Bolješik. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy