Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zázvor či ďumbier! Konzumujete stále to isté a veľmi zdravé
Zdielať na

Zázvor či ďumbier! Konzumujete stále to isté a veľmi zdravé

BRATISLAVA / Pili ste už niekedy čaj z ďumbiera? Mali by ste to určite vyskúšať - je totiž veľmi zdravý. Má totiž v podstate úplne rovnaké účinky ako čaj zo zázvora.

Dovážame ho z Česka

Ďumbier či zázvor. Reč je stále o tom istom. Ide o mimoriadne zdravý koreň, ktorý má protizápalové účinky a teraz v tomto čase chrípok, veľmi dobre zaberá pri bolestiach hrdla. Dalo by sa tiež povedať, že je moderné ho piť.

"Urobím si hocijaký čaj a do toho si na jemnučko nakrájam ten koreň zázvorový," opisuje zákazníčka obchodu. "To, že sa u nás predáva zázvor ako zázvor, je spôsobené tým, že dovážame napríklad aj zo susedného Česka, kde majú tento názov," informuje tajomníčka Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra Sibyla Mislovičová.

Idem vyliezť na Zázvor

Slovíčko ďumbier však napriek tomu nie je bohemizmus a je spisovné aj v slovenčine. Používame ho však menej kvôli našim obchodníkom. A tak sme sa zamysleli nad tým, či by sa u nás nemohol premenovať aj ďalší Ďumbier - tentokrát známy vrch!

Bolo by predsa celkom vtipné povedať - dnes idem vyliezť na Zázvor! S touto otázkou sme sa obrátili na riaditeľa Národného parku Nízkych Tatier. "To je záludná otázka veľmi. Ale nie, to už je stáročia zažitá vec, že sa ten kopec tak volá," hovorí riaditeľ Napant Ľuboš Čillag.

Zázvor vám počas chrípky nepomáha? Tu sú ďalšie potraviny, ktoré zaručene posilnia vašu imunitu a chorobe nedajú šancu. VIAC TU.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články