Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Skutoční hrdinovia! Títo ľudia darujú po smrti svoje orgány
Zdielať na

Skutoční hrdinovia! Títo ľudia darujú po smrti svoje orgány

BRATISLAVA / Niektorí ľudia sa už teraz, počas života pripravujú na to, že po smrti budú ešte pomáhať. Reč je o darcoch orgánov. Vo štvrtok sa pozreli do očí budúcim lekárom, ktorí sa môžu na ich orgánoch učiť v rámci štúdia, aby potom vedeli zachraňovať životy.

Bude to dobrý skutok

"Človek by mal darovať po smrti orgán v tom prípade, že konkrétny pacient potrebuje ten orgán, ale iba kvôli štúdiu až tak nie," myslí si rabín Baruch Meyers. "Emeritný pápež Benedikt XVI vraj ako keby mal v testamente napísané, že on chce dať svoje telo takisto pre službu ved," dodáva dekan rímskokatolíckej fakulty Marián Šuráb.

Pani Mária žije v Rakúsku. Ona, rovnako ako jej syn, sa sami prihlásili, aby sa budúci lekári mohli po ich smrti učiť práve na ich orgánoch. "Ja som si až teraz uvedomila, že čo som vlastne spravila, no ešte len spravím pre tých budúcich lekárov. Dobrý skutok to bude, niečo sa naučia a hotovo," vysvetľuje darkyňa Mária.

Takto sa im chce odvďačiť

Pani Mária však nie je jediná, ktorá už teraz počíta s tým, že ju pochovajú o čosi neskôr ako býva zvykom. Pani Anna sa pri stretnutí so študentami neubránila slzám. V minulosti jej totiž práve lekári zachránili život a takto sa im chce odvďačiť.

"Ja som rada, že existujú, že majú myslenie na budúcnosť a lekári, aby boli dobrí lekári," hovorí Anna. "Je to pre nás veľký dar od týchto ľudí, že sa môžeme vďaka nim učiť," tvrdí budúci lekár.

"Mávame pitvy v prvom ročníku na konci a tam sa vlastne na tých orgánoch učíme všetku tú stavbu, tvary a funkcie," dodáva ďalší študent. Na lekárskej fakulte preto vo štvrtok odhalili aj pamätnú tabuľu pre všetkých darcov, vďaka ktorým sa budú môcť študenti aj naďalej vzdelávať.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články