Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
SPOVEĎ MATKY: Pochovali mi syna bez môjho vedomia!
Zdielať na

SPOVEĎ MATKY: Pochovali mi syna bez môjho vedomia!

BRATISLAVA / Matke pochovali syna bez jej vedomia, zomrel ešte v polovici leta. Keďže nemal pri sebe doklady a telo bolo kvôli teplote ťažko identifikovateľné, polícia nariadila testy DNA. Telo však pochovali skôr, než boli známe výsledky. Matku ani nikoho z rodiny nekontaktovali.

Mŕtvy v tráve

36-ročného Milana našiel v tráve muž, ktorý bol na prechádzke so svojím psom. Bolo to 24. júla tohoto roku. Keďže telo bolo v rozklade a muž nemal pri sebe doklady, nebolo možné na 100% potvrdiť jeho totožnosť. Z tohoto dôvodu odobrali jeho matke DNA. "Keď ho našli policajti, tak prišli za mnou. Povedali mi, že kedy som ho videla naposledy. Zobrali mi DNA. Po rozhovore s políciou som vedela, že je to môj syn," hovorí matka Alena.

Po odobratí vzoriek DNA policajti oznámili matke, že na výsledky bude musieť čakať dlhšiu dobu. "Čakali sme doteraz dva mesiace a teraz nám oznámili, že áno bol to on, ale my sme ho už pochovali. Oni hovoria, že ho pochovali, ale podľa mňa ho zakopali. Pochovanie vyzerá tak, že sú tam ľudia, kvetiny a nie vykopaná jama do ktorej sa hodí človek," dodáva zúfalá Milanova mama.

Za pohreb 550 eur

Celé mesiaca dúfala, že sa so synom rozlúči na úrovni. Pripravila si priebeh pohrebu. Teraz prišla aj o poslednú možnosť dôstojne odprevadiť syna na poslednej ceste. "Ešte mám zaplatiť 550 eur za pohreb a to som ho ani nevidela?" pýta sa Milanova mama.

"Po vykonanom operatívnom šetrení k totožnosti mŕtvoly boli matke nebohého odobraté vzorky DNA, pričom výsledok skúmania, ktorý polícia obdržala v prvej polovici septembra, potvrdil, že ide o Vami uvedenú osobu," uviedla hovorkyňa Bratislavskej polície Karina Považanová. Polícia hneď informovala rodinu i príslušný matričný úrad, ale to už bolo neskoro. Milana pochovali začiatkom augusta. Teda viac než mesiac pred oficiálnymi výsledkami testu DNA a bez toho, že by o tom Miestna časť informovala najbližších. Matku.

V súlade so zákonom?

"Miestny úrad Mestskej časti Devínka Nová Ves kontaktovala nemocnica na Antolskej listom zo dňa 30.07.2013. Mestská časť zabezpečila pochovanie na základe povinnosti uloženej v § 30 ods. 2 zákona č. 131/2010 Z.z. o pohrebníctve," píše sa v stanovisku Mestskej časti Devínska Nová Ves.

"Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou kontaktoval mestskú časť DNV, čiže telo mŕtveho muža bolo vydané pohrebnej službe na základe splnomocnenia, ktoré vydala Mestská časť," povedala k prípadu hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Soňa Valašíková.

Výsledky DNA po pohrebe

Každá strana obhajuje, že konala podľa zákona. Mestská časť reagovala na podnet úradu a úrad vydal telo na základe splnomocnenia. To, že výsledky DNA ešte ani zďaleka neboli známe, v tomto prípade zjavne nehralo úlohu. Podľa Valašíkovej, úrad nečakal na výsledky testu DNA, držal sa štandardného postupu a konal v súlade so zákonom o pohrebníctve.

V tomto prípade je to nekonečný kruh. Kruh, z ktorého je vylúčená tá najpodstanejšia osoba. Matka mŕtveho muža. "To je asi ešte horšie, ako keď som sa dozvedela, že zomrel. Nemali mi to urobiť," dodáva matka. Utrpenie matky komplikuje aj príslušný samosprávny orgán, ktorý od nej žiada uhradenie pohrebných nákladov. Matka by teda mala zaplatiť pohreb vlastného syna, o ktorom ju nikto mesiace neinformoval.

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články