Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Deti už v materských školách nemusia povinne spať
Zdielať na

Deti už v materských školách nemusia povinne spať

BRATISLAVA / Mamička z Českej republike jedna mamička nedávno bojkotovala nútený spánok v materskej škole. Ppdala aťažnosť na inšpekciu, ktorá vedenie škôlky patrične poučila. Zdá sa teda, že časy keď nás v škôlkach nútili spať sú už dávno preč.

Je na deťoch, či si zvolia spánok

Do materskej školy chodia deti od 3 - 6 rokov. Po dobrom obede je zvykom odpočinok. No a je len na deťoch, či si zvolia práve spánok. Napríklad aj pri dobrej rozprávke.

Štátny vzdelávací program pre materské školy pojem spánok či dokonca povinný spánok nepoužíva. Používa totiž pojem odpočinok. Psychológovia a pedagógovia sa zhodujú, že malé deti po nástupe do škôlky oddych jednoducho potrebujú na regeneráciu.

Odpočinok je odstupňovaný podľa veku dieťaťa. "Najmladšie deti 3-4-ročné, tie spia také 2 - 2,5 hodiny. Čím je dieťa staršie, sa to skracuje. Nakoniec až na 30 minút," hovorí riaditeľka Materskej školy Kvetoslava Kmotorková.

Dôležitá je príprava na odpočinok a atmosféra

Štátna školská inšpekcia na Slovensku sťažnosti rodičov k nútenému spánku detí v materských školách, na rozdiel od Česka, za posledné roky nezaznamenala. Evidujú akurát telefonické otázky rodičov k odpočinkovému režimu v škôlkach.

Zrejme najdôležitejšia je príprava na odpočinok a atmosféra, ktorú učiteľka navodí. Najlepšie pri ezoterickej hudbe či rozprávke. Čo by len dospelí dali zato, keby si mohli v práci odpočinúť ako ich ratolesti.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články