Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Spoveď ostreľovača. Útočníka musíme zasiahnuť na milimeter presne
Zdielať na

Spoveď ostreľovača. Útočníka musíme zasiahnuť na milimeter presne

BRATISLAVA/VIEDEŇ / Rukojemnícka dráma v Rakúsku, ktorej predchádzala smrtonosná streľba na policajtov a vodiča sanitky, poriadne zaskočila tamojšie bezpečnostné zložky. Podobné situácie pritom nie sú až také výnimočné. V každom prípade si teraz elitné policajné útvary na celom svete kladú otázku, či sa tomu dalo predísť.

Prípady sa do detailov rozoberajú na medzinárodných fórach

Z informácií, ktoré prenikli na verejnosť, sa nedá jednoznačne určiť, kde sa stala chyba. Elitní rakúski policajti sa však na zásah proti známemu pytliakovi pripravovali.

Je preto šokujúce, že si 55-ročný milovník zbraní dokázal z jedného z nich urobiť rukojemníka. "Tieto prípady sa do detailov rozoberajú na medzinárodných fórach, ale tie informácie sú utajené," hovorí Štefan Hamran, veliteľ Úradu osobitného určenia policajného prezídia. 

Šéf útvaru spomína obrovské problémy partnerských útvarov v zahraničí, ktoré sa objavili či už pri fatálnom útoku Andersa Breivika v Nórsku alebo vraždení vo Francúzsku.

Politicky motivované činy sme u nás nezaznamenali

Na Slovensku sme zatiaľ politicky motivované činy podobného rozsahu zatiaľ nezaznamenali, ale odborníci sa obávajú, že je to skôr iba otázka času, kedy niekomu prasknú nervy. "Skôr je to u nás skratové konanie dopredu nepripravené...alebo pri prepade banky, keď páchatelia nepočítajú s tým, že ich prekvapí polícia," hovorí policajný vyjednávač. 

Elitný útvar je na najťažšie zákroky pripravený. Jeho členovia trénujú v budovách, ktoré by sa mohli stať terčom útoku. Do detailov preto ovládajú ich zákutia. "Cieľom je zaistiť budovu, v ktorej je zabarikádovaný. Znemožniť mu odchod a zamedziť ďalším škodám," uviedol policajný ostreľovač.

"Často sa stretávame s duševne chorými osobami, sú to zložité prípady... páchatelia sú nevyspytateľní, zmenia svoje správanie z minúty na minútu," tvrdí vyjednávač.

Ostreľovač: Musíme trafiť na milimeter presne

Úlohou vyjednávača je v takomto prípade získanie času a priestoru zásah. Najdlhšia slovenská dráma, ktorá zamestnávala celý tým vyjednávačov, trvala jedenásť hodín. Ak ale nepomôže vyjednávanie a sú ohrozené ďalšie osoby, prichádza na rad ozbrojený zásah.

S pribúdajúcimi hodinami je páchateľ čoraz viac unavený a skôr či neskôr urobí chybu. Zásah môže ukončiť celé komando, ale aj jediná presne mierená strela snipera. "Musíme na milimetre presne zasiahnuť. Keď sa schová za rukojemníka, je ho možné trafiť, keď sú dobré podmienky," dodáva policajný ostreľovač.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články