Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Riziká nechráneného sexu? Tehotná na základnej škole...
Zdielať na

Riziká nechráneného sexu? Tehotná na základnej škole...

BRATISLAVA / Po dlhom a horúcom lete, ktoré praje rýchlym romantickým láskam, sa gynekológovia obávajú nechcených tehotenstiev a to predovšetkým u mladých mamičiek pod osemnásť rokov. Sú zúfalí aj z toho, že medzi násťročnými sa rýchlo šíria nebezpečné dezinformácie.

Dieťa mamou

"Na škole máme 4 tehotné žiačky. Jedna piatačka, jedna šiestačka a dve siedmačky," hovorí učiteľka Základnej školy v Dobšinej Erika Polgáriová.

"Často sa stretávame s tým, že mladé dievčatá otehotnejú v 15-tom,16-tom, 17-tom roku," upresňuje predseda Slovenskej genekologicko-pôrodníckej spoločnosti Ján Danko. Aj taká je realita na našich školách. Približne 1 200 slovenských dievčat sa stane matkou pred dovŕšením 18-teho roku. "Nechcem chodiť do školy, chcem sa venovať bábätku," priznala tehotná siedmačka Júlia.

Málo informácií

Lekári však v prípade mladých mamičiek až takí optimistickí nie sú. Podľa nich deťom chýbajú potrebné informácie. "Je to väčšinou nehoda z neskúsenosti a z hlúposti," hovorí gynekologička Denisa Lacková- Krivušová. A najväčší mýtus, ktorí v dnešnej dobe koluje medzi mládežou? "Že dievčina pri prvom pohlavnom styku nemôže otehotnieť," dodala gynekologička.

Takmer štvrtina mladých dievčat nepoužíva žiadnu formu ochrany alebo siahne po takzvanej núdzovej tabletke. "Dôvodom je hlavne málo informácií o ochrane pred tehotenstvom," vysvetľuje Ján Danko. 

Potraty

Poprípade vedome akúkoľvek formu ochrany odmietajú. Vo väčšine prípadov takéto neplánované tehotenstvá končia umelým prerušením. Pokiaľ budúca mamička tehotenstvo nezatajuje  dlhšiu dobu. "Len minimum rodín dá budúcich rodičov dokopy a žijú ako rodina. To sú skôr výnimky," prezrádza smutnú štatistiku gynekológ Ján Danko.

Preto sa gynekológovia rozhodli vyjsť z ambulancií a rozpŕchnuť sa medzi mladých. Chcú s nimi komunikovať aj pomocou internetu. Podľa lekárov nastal čas o tomto probléme diskutovať. Chcú zabrániť nechceným počatiam.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články