Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prežiť 35 dní bez jedla? Tento Slovák to dokázal!
Zdielať na

Prežiť 35 dní bez jedla? Tento Slovák to dokázal!

KOŠICE / Držať hladovku viac ako mesiac, by asi málo z nás podstúpilo dobrovoľne. Jeden Slovák sa to však odhodlal podstúpiť. Po tomto výkone zrejme patrí medzi slovenských rekordmanov. My sme ho počas nej, priebežne navštevovali a sledovali.

Pije len destilovanú vodu

V byte a chladničke pána Radoslava, by ste jedlo hľadali úplne zbytočne. Jediné čo konzumuje už viac než mesiac, je iba destilovaná voda. Je totiž presvedčený o tom, že dlhá a prísna hladovka môže liečiť. "Ničí všetky zápaly, ja som začal kvôli tomu, lebo ma viac ako sedem mesiacov boleli chodidlá," vysvetľuje dobrovoľný hladovkár Radoslav Spišiak.

Dočítal sa, že je to najdokonalejšia očista tela. Funguje to vraj tak, že organizmus neživený stravou spáli a spotrebuje všetko zlé. "Tukové tkanivá aj rakovinové bunky," myslí si hladovkár. Pri našej návšteve držal hladovku už 31. deň a to ešte vládal aj cvičiť. Dokonca aj intenzívne športoval a denne posilňoval. "Cítim sa celkom dobre, trochu som unavený lebo som večer viac ako tri hodiny chodil. Každý deň som minimálne hodinu cvičil s činkami a vládal som ako pred hladovkou," hovorí Radoslav Spišiak.

Nekontrolovaná hladovka je nebezpečná

Odborníci vnímajú tento postup ako drastický a pre niekoho môže byť aj nebezpečný. "Pri nekontrolovanej hladovke človek môže zomrieť," upozorňuje internistka Mária Grüllingová. "Svoj stav priebežne konzultujem so svojou lekárkou," dodal hladovkár. Nekontrolovaná hladovka môže mať viaceré nebezpečné následky. "Klesá krvný tlak, klesá pulzová frekvencia, sú nedostatočne zásobené orgány v ľudskom tele. Môže dôjsť k zlyhaniu obličiek a k ďalším veľmi vážnym komplikáciám." upresnila internistka.

Pán Radoslav končí svoju očistnú hladovku po 35-tich dňoch. Zareagoval tak na varovania svojho organizmu. "Začalo mi byť dosť chladno. Mal som veľké bolesti hlavy, tak som sa už bál." povedal Radoslav Spišiak. Po skončení hladovky začal konzumovať zeleninu a šťavy. "My lekári dlhodobé hladovanie vôbec neodporúčame," upozornila internistka Mária Grüllingová. "Všade je uvedená hranica 42 dní. Potom si už telo berie živiny z orgánov," hovorí hladovkár. Počas hladovky schudol neuveriteľných 25 kilogramov. Podľa jeho slov, už ani necíti jeho predošlé zdravotné problémy. 

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články