Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Čierny trojuholník má pomáhať pacientom!
Zdielať na

Čierny trojuholník má pomáhať pacientom!

BRATISLAVA / Na pribalených letákoch niektorých liekov pribudne nový znak - čierny trojuholník. Označuje lieky, ktoré síce prešli registráciou, no budú ešte pod dohľadom štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Pre pacientov, ktorí takéto lieky musia užívať, bude veľmi dôležitý.

Ide o nové lieky

Tento znak od septembra nájdete na niektorých príbalových letákoch vybraných liekov. Dôvodom je zvýšenie bezpečnosti samotných pacientov. Inými slovami pôjde o lieky, ktoré sú relatívne nové a ich účinky na ľudský organizmus ešte nie sú úplne známe, preto musia byť pod väčším dohľadom Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

"Akákoľvek väčšia informovanosť pacientov aj v oblasti liekov len prispeje k väčšej transparentnosti," myslí si Vladimír Halász OZ Slovenský pacient

Pacienti sa nemusia obávať

Nejde však o výstražný, ale o informačný trojuholník. Pacienti sa teda nemusia ničoho obávať. Nejde o žiadne pokusy, či klinické štúdie. 

Lieky sú len predmetom monitorovania a v prípade nečakaných reakcií môžu pacienti nežiaduce účinky nahlásiť Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv. Takto označené lieky a ich prípadné nežiadúce účinky sa potom budú každoročne prehodnocovať po dobu piatich rokov. "Pacienti sa môžu pýtať, môžu študovať, budú viac informovaní," doplnil Halász.

Odpoveď na otázku prečo takéto lieky na trhu vôbec máme, je jednoduchá. Ide o nové molekuly, ktorých liečebné účinky výrazne prevyšujú možné nežiadúce účinky. Ak by sa zistilo, ž niektorý z týchto liekov je pre pacientov nebezpečný, jednoducho ho z ho trhu vyradia.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články