Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rodičia pozor! Čoraz viac detí trápi šarlachová angína
Zdielať na

Rodičia pozor! Čoraz viac detí trápi šarlachová angína

BRATISLAVA / Nekonečne dlhá zima plná teplotných výkyvov, ktoré dávajú nášmu telu a imunitnému systému poriadne zabrať. Divíte sa potom, že lekárom pribúdajú malí pacienti, ktorých trápi šarlach, alebo šarlachová angína? Od bežnej angíny sa na prvý pohľad nemusí odlišovať. Ide síce o detské ochorenie, lekári však upozorňujú, že na pozore by sa mali mať aj rodičia...

Nie angína, ale šarlachová angína

"Prejavuje sa teplotami, hnisavou angínou, bolesťami hrdla a ak je to teda klasický šarlach, tak tam je prítomný aj výsyp po celom tele," upozorňuje pediatrička Katarína Šimovičová. Viete, že horúčky a zapálené hrdlo sú príznakmi angíny. No pokiaľ sa na dieťa nalepí pyogénny streptokok skupiny A, ktorého genetická výbava mu umožňuje vytvárať toxín, dieťa si zabojuje so šarlachom.

Výsyp, ktorý je pre šarlach typický, však nemusí byť po celom tele. U malých detí je viditeľný len na brušku, spodnej časti bruška a v slabinách. Šarlach či šarlachová angína najčastejšie postihuje deti od 3 do 10 rokov a v posledných týždňoch nejde o ojedinelé ochorenie. Deťom lekári okamžite podávajú antibiotiká.

Pozor si musia dávať aj dospelí

Hoci však ide o typické detské ochorenie, neznamená to, že sa ním nakaziť nemôžu aj dospelí. Za všetko môže nekonečne dlhá zima a teplotné výkyvy, ktoré dajú zabrať našej imunite. Šarlachová angína má tak u oslabeného imunitného systému voľnú cestu.

Chorobu netreba podceňovať. Rovnako ako u detí je potrebné okamžite nasadiť antibiotiká. Neliečený šarlach vám totiž môže narobiť poriadne problémy. "Môže sa to preniesť na srdce, srdcový sval, zápaly tam môžu vzniknúť, obličkové, kĺbne komplikácie," informoval praktický lekár Valér Husarovič.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články