Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Bolestivá svalovica. Predzvesť dobrého rastu svalov
Zdielať na

Bolestivá svalovica. Predzvesť dobrého rastu svalov

BRATISLAVA / Či už chodíte cvičiť pravidelne, alebo si raz za čas zabehnete do posilňovne, môže sa dostaviť svalovica. Niekedy dokonca stačí obyčajná práca v záhradke, alebo maľovanie plota. Svalová horúčka ale nie je váš zdravotný nepriateľ. Svalovica vzniká z aktivity, na ktorú sval nebol zvyknutý. Môže byť však aj pozitívnym znamením, že napredujete.

"Ide o aktivitu, ktorá je nad rámec daného svalu," uviedol tréner CrossFitu Dominik Hopjak. Napriek tomu, že je svalovica nepríjemná a bolestivá, podľa oslovených odborníkov neovplyvňuje naše zdravie. Po vysokointenzívnom tréningu sú vhodné ľadové obklady alebo sprcha.

Aktívnym pohybom proti svalovici

Pichľavá bolesť svalov sa objaví do 24-och alebo 48-ich hodín. Ani potom sa ale neodporúča pasívne odpočívať. "Je dobre mať minimálne aktívny odpočinok vo forme vybehania, aby sa to svalstvo nejakým spôsobom prekrvilo," dodáva Hopjak.

Svalovicu spôsbouje mikrotrauma a teda porušenie svalového vlákna. To vyvoláva zápal a následný opuch. Sval sa tým zväčší a začne tlačiť na nervové zakončenia, čo spôsobuje bolesť. "Nie je to škodlivé. my hovoríme, že čo nebolí, to nerastie," tvrdí športový fyziológ Viktor Bielik.

Príjemná bolesť je prípustná

Podporná liečba vo forme tabletiek sa neodporúča. Dôležité je piť veľa tekutín, mať dostatočný príjem vitamínu C a bolestivú časť chladiť ľadovými obkladmi. "Ak človek absolvuje nejaké zaťaženie, ktoré vyvolalo svalovicu a takéto zaťaženie po sebe absolvuje 3 až 4 krát, tak to piate zaťaženie už nevyvoláva svalovicu," dodáva Bielik.

je však nevyhnutné si uvedomiť, že sval nesmieme premáhať neadekvátnym cvičením. Ak chceme nabrať svalovú hmotu, musíme vyvolať také ďalšie zaťaženie, aby sme s ním vyvolali aj svalovicu. Rozhodne však nehovoríme o silnej. Pri cvičení nepreceňujme svoje možnosti a záťaž zvyšujme postupne. "Taká tá jemná, príjemná bolesť je úplne prípustná," dodáva Bielik.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články