Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mnohoženstvo? Len na divoko, inak dva roky basy!
Zdielať na

Mnohoženstvo? Len na divoko, inak dva roky basy!

BRATISLAVA / Krádež, násilný útok, či týranie. To sú určite zločiny, ktoré treba prísne potrestať. A na ľudí, ktorí ich spáchajú, nemá zvyšok spoločnosti veľmi lichotivé názvy. Je ale rovnako závažný zločin aj taká bigamia? Podľa trestného zákonníka, či presnejšie trestnej sadzby, asi áno. Nie každý bigamista ale klame dve ženy. Existujú trojice, ktorým takýto spoločný život vyhovuje.

Väzenie na dva roky

V trestnom zákone je to jasne napísané čierne na bielom, že ak uzavriete dve manželstvá, tak idete do väzenia na dva roky. Ľudia, ktorí žijú v rozšírenom vzťahu a majú radi viacerých partnerov, pritom nie sú výnimkou. "Áno, žijem s viacerými mužmi. Viem, je to neobvyklé, ale všetkým nám to takto vyhovuje," vraví Zuzana.

Docent Leoš Středa má až tri

Známy docent Leoš Středa žije s tromi ženami z Thajska a teší sa z toho už niekoľko rokov. Polygamný vzťah českého poslanca Ratha sa dostal aj na pôdu českej snemovne. Český exminister Vít Bárta vtedy vravel: "Človek, ktorý žije s dvoma ženami v jednej domácnosti, bude tu niekomu kázať, že si má doma urobiť poriadok?!

Spoločnosť dnes mnohoženstvo síce morálne odsudzuje, ale je ho plná biblia. A pre ľudstvo bolo v minulosti takéto spolužitie bežné. "Zo sexuologického pohľadu, ak sa jedná o dvoch, respektíve o troch dospelých jedincov, nie je to dôvod na sexuologickú intervenciu," vysvetľuje sexuologička Danica Caisová.

Polygamná je skôr Európa...

V arabských krajinách je dodnes možné mať viacero žien a spoločnosť to považuje za úplne normálne. "Islam to síce povoľuje, ale väčšina mužov si zvolí tú alternatívu, že má len jednu partnerku na celý život. Skôr by som povedal, že Európa, ale aj slovenská spoločnosť, je v tomto smere polygamná, teda uplatňuje v praxi mnohoženstvo," ponúka svoj pohľad na vec Mohammad Hasna z Islamskej nadácie.

Je to naozaj tak, že v Európe sme viac promiskuitní ako tí, ktorí praktikujú mnohoženstvo, v ktorom platia prísne pravidlá. To, čo dnes žijeme, sa skôr nazýva - pokračujúca monogamia. "Väčšina ľudí má za život viac ako jedného sexuálneho, či vzťahového partnera, ale spravidla sme tomu jednému človeku vždy verní," hovorí sexuologička Danica Caisová.

Za posledných 7 rokov 17 ľudí

Naša legislatíva neumožňuje mnohoženstvo, práve naopak, dokonca ho trestá. "O spoločenskej nebezpečnosti z pohľadu trestného práva možno pouvažovať. Je možné, že by stačilo dvojmanželstvo sankcionovať neplatnosťou toho druhého manželstva v poradí," vraví právnik Róbert Dobrovodský.

Na Slovensku bolo za posledných sedem rokov za tento trestný čin odsúdených sedemnásť ľudí. "V minulom roku za trestný čin dvojmanželstva nestíhala polícia žiadnu osobu," informuje hovorca Prezídia PZ SR Michal Slivka.

Proti rodine a mládeži

Paragraf 204 je hneď prvý medzi trestnými činmi proti rodine a mládeži. Rovnako tak, ako opustenie dieťaťa, týranie, únos, či podávanie alkoholu mladistvým. "Tam by zákonodarca mohol práve buď zmenou poradia trestných činov v tejto časti, alebo výšky trestu, ktorá hrozí za tento trestný čin, zvážiť tú prioritu toho trestného činu," vysvetľuje právnik Róbert Dobrovodský.

Neostáva vám teda nič iné, iba dvojmanželstvo realizovať na divoko. Jednoducho bez sobáša. Hnutie za registrovanie viacerých manželstiev na Slovensku ešte nie je aktuálne.

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články