Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zmena počasia nerobí ľuďom dobre. Kĺby cítime oveľa viac
Zdielať na

Zmena počasia nerobí ľuďom dobre. Kĺby cítime oveľa viac

"Bolia ma kolená, bude pršať." Tak túto vetu počul asi každý z nás. Bolesti kĺbov pri zmenách počasia netrápia len meteosenzitívnych ľudí. Asi ťažko sa nájde človek, ktorý počas svojho života nemal s kĺbmi problémy. Hlavne keď ide o takzvaných pacientov modernej doby, ktorí denno-denne trávia veľa hodín za počítačom. So zmenou počasia však kĺby trpia ešte viac a cítime, že ich máme. Preto je dobré myslieť na prevenciu.

Svoje o bolesti kĺbov vie aj Tomka, ktorá sa ako mladá aktívne venovala športu. Teraz už len pri menšej zmene počasia má veľké bolesti. "Pri zhoršení počasia cítim, že tie kĺby viac bolia," tvrdí Tomka. Dážď, silný vietor a mráz nerobia dobre nikomu. "Potom pacientov posielame v úvodzovkách k meteorológovi," hovorí reumatologička Ľubica Čápová.

V noci sa zobúdza na bolesti

Mierne pobolievanie v kĺboch netreba podceňovať, pretože takáto bolesť dokáže veľmi rýchlo prerásť do vážnejších ochorení ako je artróza. "Niekedy ma to zobudí aj v noci," sťažuje sa Tomka.

Bolesti kĺbov sa netýkajú len skôr narodených. Práve naopak, do ambulancií chodí čoraz viac mladých ľudí. "Lebo mladí ľudia dnes to majú ťažšie, viac pracujú, aj sú viac stresovaní," dodáva Čápová.

Všetko primerane

Jedným z problémov dnešnej doby je, že lekára často navštívime až keď bolesti dlhodobo neustupujú. To je samozrejme neskoro. Aby to neskončilo pri barlách, či u ortopéda pri výmene kĺbov, tu je jedna jednoduchá rada ako proti tomu preventívne bojovať. "Netreba veľa sedieť, netreba veľa chodiť, všetkého primerane," dodala Čápová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články