Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Toto je žurnálny lekár. Viete, kedy vám môže pomôcť?
Zdielať na

Toto je žurnálny lekár. Viete, kedy vám môže pomôcť?

Zrejme sa vám už niekedy stalo, že vás odmietol vyšetriť praktický lekár, u ktorého nemáte zdravotnú kartu. A v prípade, že sa od svojho lekára nachádzate ďaleko, nemusíte už čakať iba na nočnú pohotovosť. V niektorých mestách totiž funguje "žurnálna" služba.

Lekár nemá dôvod nevyšetriť

V niektorých mestách pohotovosť začína až o siedmej večer. Ak tam vôbec je. Ošetriť by vás mohli aj na príjme v nemocnici. Určite však nebudú skákať dva metre od radosti, pretože riešia vážnejšie prípady. Riešením je tak nájsť ochotného lekára. Nie vždy takého však nájdete.

"Počas leta sa mi zapálilo oko dosť vážne. Keď som došiel k pani doktorke, tak bola dosť prekvapená, že ako som si vôbec za ňou dovolil dojsť s týmto akútnym problémom..." hovorí ohrdnutý pacient Milan. 

Lekár pri tom nemá dôvod, aby vás nevyšetril aj napriek tomu, že nemáte u neho kartu. "V prípade, že poistenec navštívi iného všeobecného lekára, ten si môže za zdravotnú starostlivosť za iného ako kapitovaného poistenca vykázať v poisťovni výkon," uviedla hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková.

Žurnálny lekár

Ak vás lekár aj tak nechce vyšetriť môžete sa obrátiť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Pomôcť vám však môže aj žurnálny lekár inak povedané praktický lekár, ktorý slúži ako pohotovostná služba cez deň.

Keďže nejde o povinnú službu, kontaktujte polikliniku vo Vašom meste, či máte aj takúto možnosť. Žurnálna služba pre návštevníkov mesta funguje napríklad v Trnave.  Cez deň Vás ošetria v čase od 11-ej do 16-ej hodiny.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články