Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Odkaz lekárov: Ďakujem, neberiem úplatky!
Zdielať na

Odkaz lekárov: Ďakujem, neberiem úplatky!

Lekárske odborové združenie (LOZ) v odštartovalo protikorupčnú kampaň "Ďakujem, úplatky neberiem!“ Chcú tak zlepšiť vzťah medzi pacientom a lekárom. Korupcia v zdravotníctve však nie je nič výnimočné. Pozrite sa...

Pomôže to?

Lekári, ktorí sa do iniciatívy zapoja, budú mať pripnuté odznaky s heslom kampane a zároveň budú súčasťou zoznamu na webstránke LOZ, kde si ich pacienti môžu vyhľadať. "Chceme, aby pacienti vedeli, že do nemocnice netreba ísť s obálkou, aby si svojich lekárov, ktorí neberú úplatky, vyhľadávali a chodili práve za nimi, a na druhej strane aby sa lekári prihlasovali k našej iniciatíve a tak pomohli zlepšiť slovenské zdravotníctvo,“ povedal právnik LOZ Anton Chromík.

V záujme LOZ je aj zriadenie protikorupčnej linky ako ďalší krok k zlepšeniu vzťahov pacient - lekár. Návrh na zriadenie takejto linky dalo LOZ ministerstvu vnútra, nakoľko podnety od pacientov by podľa predsedu LOZ Petra Visolajského mali riešiť orgány činné v trestnom konaní. "LOZ funguje z príspevkov, nie sme schopní sami prevádzkovať túto linku,“ povedal Visolajský. 

Za dvacku osem rokov

Korupcia v zdravotníctve však nie je nič výnimočné. KRIMI TV JOJ napríklad len nedávno informovali o prípade lekára z Čaklova. Ten čelí obvineniu z korupcie. Prokurátor navrhol obžalovať 40-ročného Hassana z prijímania úplatku. Podľa policajných zistení mal lekár prijímať od pacientov úplatky v rôznych sumách od dvoch do 20 eur.

Svojím konaním mal podľa polície umožniť najmä viacerých živnostníkom zneužívať sociálny systém štátu. V priebehu vyšetrovania Úrad boja proti korupcii rozšíril obvinenie Hassana B. z piatich skutkov prijímania úplatku na desať. Hrozí mu až osem rokov väzenia, no stíhaný je na slobode. VIAC V REPORTÁŽI DALIBORA SKLADANA.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články