Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ako zaspať, keď to nejde? Poradíme vám...
Zdielať na

Ako zaspať, keď to nejde? Poradíme vám...

Dnešný hektický život si vyberá všade svoju daň. Stres a duševné vyčerpanie patria medzi najväčších zabijakov sladkého spania. Ľudí, ktorí poznajú strop lepšie ako vlastnú dlaň, je vraj každým rokom viac.

Kedy už máte problém?

Nespavosť a poruchy spánku sú podľa posledných prieskumov jedným z "moderných" problémov dnešného človeka. Začína sa to nenápadným problémom pri zaspávaní, keď neviete zaspať do 30 minút, bezdôvodným prebúdzaním sa počas noci, alebo spíte spánkom, ktorý vám neprináša pocit oddychu.

Ak sa tieto problémy objavujú častejšie ide o insomniu, čiže nespavosť. Poruchám spánku však môžete predísť a sladký spánok sa dostaví, ak si pred spaním doprajete oddych a pokoj.

Väčšina ľudí siaha po lieku

Mali by ste sa vyhnúť aj nadmernej konzumácii alkoholu, naučiť sa pravidelne zobúdzať sa v rovnakú rannú hodinu a ísť spať len vtedy, keď budete ospalý. Ľudia však najčastejšie siahnu po lieku, pretože je pohodlný a zaručuje okamžitý účinok.

Spánok je nevyhnutnou súčasťou života človeka. Dlžka spánku je u každého individuálna, a však priemerne prespíme až 24 rokov z nášho života.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články