Polojasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Baby boom v ZOO! V Košiciach sa tešia malým rysom
Zdielať na

Baby boom v ZOO! V Košiciach sa tešia malým rysom

V košickej ZOO sa tešia unikátne prírastku, dvoma malým rysom ostrovidom karpatským. Tento druh sa pritom stáva čoraz ohrozenejším.

V košickej zoologickej záhrade sa začiatkom mája narodili historicky prvé mláďatá slovenského rysa ostrovida karpatského. Ako priblížil riaditeľ košickej ZOO Erich Kočner, mláďatá sa narodili samici Caire a samcovi Surulovi, rysom odchyteným na Slovensku.

Unikátny prírastok

"Ide o unikátnu udalosť nielen v našej ZOO, pretože vo voľnej prírode týchto zvierat ubúda, respektíve ich populácia stagnuje. Preto som rád, že sme sa po dlhých rokoch vrátili k chovu pôvodných šeliem. Nesmierne ma teší, že sme v našej ZOO dokázali vytvoriť podmienky na chovanie pôvodných slovenských šeliem – Rysa ostrovida karpatského," povedal Kočner a dodal, že ide o geneticky veľmi cenné jedince.

Mamička Caira

Samica Caira je prvorodička a pracovníci ZOO chcú, aby mláďatá zostali pri nej čo najdlhšie. Caira sa o mladé veľmi dobre stará. Ako Kočner uviedol, podiel na tomto prírastku má kvalitný výbeh, ale aj novo zostavený špeciálny tím pracovníkov, ktorý sa o tieto zvieratá stará. Do budúcej chovnej sezóny chcú urobiť vo výbehu vhodné zásahy, aby mohli zvieratá v prípade potreby oddeliť a kontrolovať mláďatá.

Atrakciou aj malí servalia

V stredu do vonkajších expozícií vyložili mladých servalov, ktoré boli doteraz v karanténe. Kočner uviedol, že očakávajú aj rozmnoženie tohto druhu. "Po veľmi dlhých rokoch, zrejme prvý raz, sa nám podarilo rozmnožiť bernikle bielobradé. Na malom rybníku vyviedli mláďatá, ktoré sme však museli zobrať na umelý odchov, lebo hrozilo, že ich napadnú krkavce veľké, ktoré voľne hniezdia v areáli ZOO. Aktuálne žije päť mláďat," doplnil.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články