Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nepreháňajte to s prácou! Hrozí vám syndróm vyhorenia...
Zdielať na

Nepreháňajte to s prácou! Hrozí vám syndróm vyhorenia...

V dnešných časoch sa s vami v práci nikto veľmi nemazná. Svoje úlohy musíte zvládať - inak na vaše miesto čakajú desiatky iných uchádzačov. Toto tvrdia mnohí zamestnávatelia. Lenže človek nie je stroj a tak sa môže stať, že zhasne ako svieca...

Netýka sa vás? Syndróm vyhorenia alebo totálne vyčerpanie sa totiž neprejavuje len v práci. Odnášate si ho aj domov a dokonca sa môžete dostať aj do nebezpečných situácií.

Z práce snov katastrofa

"Počas riadenia som dostal takú triašku, nevedel som sa nadýchnuť. Zavolal som priateľku, ktorá ma rovno zobrala lekárovi. Pol roka som bral antidepresíva. Myslím, že teraz som už za tým všetkým," prezradil nám Peter, ktorý si dlhé roky myslel, že má prácu snov.

Budoval si totiž kariéru v rádiu. Tvrdo na sebe pracoval, snažil sa byť najlepší. To znamená, že bral nadčasy, dovolenku odkladal, víkendy boli len bežnými pracovnými dňami. Energia sa však míňala... "Nevedel som ráno vstať, mal som extrémny tep, triasli sa mi ruky. Skončilo sa to tak, že som musel navštíviť psychiatra."

Nejde len o jednoduché vyčerpanie

Podľa psychológov nejde len o jednoduché vyčerpanie. "Títo ľudia nevedia ani nemôžu odpočívať. Nemôžu napríklad spať, majú nechutenstvo, nevedia sa sústrediť na žiadnu prácu," informoval psychiater Vít Provazník.

Paradoxne riešením, ako as dostať späť, je odísť z práce. Aspoň na čas. Totálne vyčerpanie vás totiž môže položiť na celé mesiace. Prácu treba jednoducho striedať s odpočinkom. A neriešiť problémy alkoholom....

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články